Hälsa

Filippa Salomonsson vet hur du blir fri från sockerbegär

Att rena kroppen med olika kurer blir allt vanligare. Hälsocoachen Filippa Salmonssons bok ”Sockerdetox” lär oss att rena kroppen – samtidigt som vi strävar efter en hälsosam balans.

Foto: Ulrika Pousette

Berätta om boken!
– Jag vill hjälpa läsaren hitta tillbaka till en balanserad relation till socker där sötsaker inte kontrollerar matval, välbefinnande eller humör. Det ingår ett tre-veckorsprogram med glutenfria, renande och stärkande maträtter som supportar kroppen under 21 dagar – antalet dagar det tar för att bryta ett mönster. Det hela kommer att kännas mer som en matorgie än ett strikt program – att stå emot suget är mycket lättare när kroppen får näring och man får äta sig mätt och njuta.

Vinsten av en sockerdetox?
– Saker som lugnare mage, regelbunden tarm, mental klarhet, starkare immunförsvar, bättre humör och frihet från “sockerspöket” i huvudet. Det kan även hjälpa till att återställa kroppens pH-värde. Efter programmet är det meningen att läsaren ska kunna äta socker med måtta, medveten och utan ångest.

Dina egna erfarenheter?
– Under uppväxten var jag väldigt beroende av socker. Jag åt sötsaker för att hantera känslor. Till slut kom jag till en punkt där jag behövde hitta ett bättre sätt att möta livet. Jag fick lära mig att känna mina känslor, lyssna på min kropp och se mat med nya ögon, som näringsrik bränsle för kroppen. Jag började lägga till smoothies, juicer och grönsaker i min dagliga kost.

Vad brukar vara svårast när man slutar med socker?
– Det som kan vara svårt att hantera cravings och sociala sammanhang. Men suget försvinner och det är viktigt att bli medveten i dessa stunder. Då måste man vara ärlig med sig själv och ställa frågan: Vad vill jag egentligen ha? Stå på dig inför andra – du gör dina matval och vet vad din kropp mår bäst av att inte äta.

Många strävar idag kring balans i sin mat, hur kommer en detox in där utan att det blir extremt?
– Hela programmet handlar om att hitta tillbaka till balans. Socker påverkar oss, vi behöver ersätta sötsaker med näringsrik mat. När socker går ur systemet blir det sen lättare att baserade dina val på vad kroppen egentligen behöver. Det är meningen att du ska kunna äta en bulle då och då efter programmet, men utan ångest och med rätt energi.

Dina 3 tips för att skapa en balanserad livsstil:
1. Ge dig tid att förändra ditt liv. Kasta ut ”quickfix”.
2. Lägg till mer nyttiga alternativ istället för att förbjuda dålig mat. Till slut vill du inte äta så mycket skräp ändå.
3. Om du äter något som du anser är dåligt, “starta inte om” imorgon, utan ät något nyttigare vid nästa måltid istället.

Filippa Salmonsson
Ålder: 32
Yrke: Holistisk Hälsocoach & grundare av Raw Clarity Cleanse
Bor: Stockholm
Aktuell med: Boken Sockerdetox
Favoritsötsak:Jordgubbsglass

Text: Sofia Ståhl

Foto: Ulrika Pousette

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!