Hälsa

First Aid Kit är årets Rosa Bandet-designers: “Det handlar om systerskap, kärlek och hopp”

Sedan 2003 fylls jackor och kappor runtom i Sverige av rosa band fastsatta i brösthöjd under hösten, för att uppmärksamma och stötta kampen mot bröstcancer. Varje år har Rosa Bandet en ny design, och 2020 är det artist- och syskonduon First Aid Kit som står bakom designen.

Foto: Erik Thor

Att Johanna och Klara Söderberg fick frågan om att designa Rosa Bandet 2020 fick en särskild betydelse för dem – nyligen förlorade de tragiskt nog sin morbrors fru i just bröstcancer. När syskonen var tonåringar gick även deras mormor bort i samma sjukdom, så beslutet var inte svårt att fatta.

– När Cancerfonden frågade om vi ville formge årets rosa band var det självklart att tacka ja, vi tvekade inte en sekund. Rosa Bandet är en väldigt viktig kampanj och ju mer vi kan bidra till cancerforskningen desto bättre. Med vårt rosa band vill vi belysa känslan av samhörighet och bandet som flätar oss samman. Det handlar om systerskap, kärlek och hopp. Att ha någon att hålla i handen när du är ute på ny, osäker mark. Den tryggheten betyder allt, säger Klara och Johanna Söderberg i ett pressmeddelande.

Duons egendesignade band är gjort i rosa manchestertyg med ett rött hjärta, ett material som de menar känns både enkelt och trendigt och samtidigt retro. Med andra ord en tidlös design, som de hoppas ska förmedla hopp, kärlek och kraft och en känsla av solidaritet i kampen mot cancer.

Varje band säljs för 40 kronor och kostar 3 kronor att tillverka, och hela mellanskillnaden går till svensk cancerforskning. Du kommer att kunna köpa rosa bandet på ICA, Apotek Hjärtat, XXL, Lindex och Interflora Online från och med 25 september. Då landar också Cancerfondens armband, som är inspirerat av First Aid Kits design och som kostar 5 kronor att göra och säljs för 100 kronor, hos ICA, Apotek Hjärtat, XXL, Lindex och Ellos där du kan köpa det.

Läs mer om Rosa Bandet, och hur du som privatperson eller företag kan stötta kampen mot cancer, på Cancerfondens hemsida.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!