Hälsa

Födelsemärkeskoll – så kollar du dina prickar i sommar

Hudcancer tillhör de snabbast ökande cancerformerna i Sverige. Malignt melanom är den farligaste formen men när den upptäcks och behandlas i tid så blir de allra flesta botade. Doktor24 har nu tjänsten “Födelsemärkeskoll” för att underlätta för den som är orolig. Nedan berättar vi hur du är säker i solen och bäst håller koll på eventuella hudförändringar.

Foto: Pexels

6 solsäkra råd

 • Anpassa solexponeringen efter din hudtyp och undvik att bränna dig.
 • Undvik solen mitt på dagen, mellan klockan 11 och 15, när solen är som starkast.
 • Var noga med att skydda huden med solskydd, tätt vävda kläder och hatt.
 • Solen hjälper kroppen att producera D-vitamin men att exponera ansikte och armar 15–30 minuter per dag räcker för att få maximal D-vitaminproduktion.
 • Solande i solarium ska undvikas. Det ökar risken för hudcancer och påskyndar hudens åldrande. Solariebrunhet skyddar inte mot solens skadliga effekter
 • Många tänker inte på om eventuella prickar funnits på huden från början eller om de ändrat form och skepnad. Bästa sättet att upptäcka hudförändringar är att undersöka sin hud regelbundet, säger Joacim Stalfors, medicinskt ansvarig på Doktor24.

5 steg – så kollar du dina prickar

 • Undersök både framsidan och baksidan av kroppen framför en spegel.
 • Böj armbågarna, titta noga på underarmarna, baksidan av överarmarna och handflatorna.
 • Titta på fötterna, mellanrummen mellan tår och fotsulorna.
 • Undersök nacken och hårbotten med en handspegel.
 • Kolla rygg och rumpa (också enklare med en handspegel framför större spegel).

Så funkar Födelsemärkeskoll

Vid ett besök fotas en till tre födelsemärken eller andra prickar med ett så kallat hudmikroskop (dermatoskop). Dermatoskopi är ett viktigt redskap för bedömning av framförallt hudtumörer då små förändringar upptäcks mycket tidigare och sannolikheten för rätt diagnos ökar. Bilderna bedöms sedan av en läkare med mångårig erfarenhet inom dermatologi och inom fyra dagar får patienten svar och kan ställa frågor till läkaren. Vid behov får patienten en remiss till rätt vårdinstans för att ta ärendet vidare. Rådfråga alltid sjukvården om du är orolig, om du får en ny fläck eller om du har en fläck som ändrat utseende.

Om hudcancer

De tre vanligaste formerna av hudcancer är skivepitelcancer, basalcellscancer och malignt melanom. Alla tre kan orsakas av solens utravioletta strålar som gör att hudens celler börjar dela sig. Malignt melanom uppstår i hudens pigmentceller och beror oftast på att du har bränt dig i solen flera gånger är den allvarligaste formen av hudcancer och den cancersjukdom som ökar mest.

Den beror oftast på att du har bränt dig flera gånger i solen. Skivepitelcancer kan du få om du har varit mycket i solen under livet, även om du inte har bränt dig Basalcellscancer, även kallat basaliom sprider sig oftast inte till andra delar av kroppen, men cancertumörerna kan växa och förstöra frisk vävnad intill.

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!