Hälsa

Folkhälsomyndighetens hemställan – nu krävs negativt covid-19-test vid inresa

Regeringen beslutade igår att ändra reglerna vid inresa till Sverige. Alla resenärer ska från och med den 28 december kunna visa upp ett negativt testsvar för för pågående covid-19 infektion.

Foto: Unsplash

Efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten väljer regeringen att skärpa reglerna för inresa till Sverige. Detta med anledning av den höga förekomsten av covid-19 i omvärlden och ökningen av virusvarianten omikron. Testningen för pågående covid-19-infektion ska ha utförts inom 48 timmar före ankomsten till Sverige.

De gäller testkrav för

  • utländska medborgare som reser från länder inom EU/EES, inklusive Norden, eller från övriga länder, med vissa undantag.
  • oavsett om man är vaccinerad eller har tillfrisknat.
  • vuxna och barn över 12 år.

För information om vilka krav ett intyg eller negativt provsvar ska uppfylla hänvisar regeringen till Folkhälsomyndigheten. I samband med att krav på negativt covid-19-test införs för alla resenärer kommer det inte längre att krävas att EU:s digitala covidintyg, även kallat covidbevis, visas upp vid inresa till Sverige. För att underlätta för arbetspendlare och gränsstudenter inom EU/EES kommer dessa att utöver covid-19-test som har utförts inom en vecka före ankomsten till Sverige även att kunna uppvisa vaccinationsintyg. Undantag från testkravet införs även för alla som reser via Sverige mellan Bornholm och Danmark.

Samtliga ändringar träder i kraft den 28 december.

Källa: Regeringen.se

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!