Hälsa

För första gången i Sverige – här är kommunen där tjejer får gratis mensskydd

Politikerna i Åkersberga kommun kunde inte längre stå emot några skolelevers starka argument – nu kommer kommunen dela ut gratis mensskydd. 

Foto: Unsplash

På en gymnasieskola i Åkersberga skulle några politiker komma på besök och eleverna fick då som uppgift att fundera över vilka orättvisor de upplevde i samhället. En sak många tyckte var orättvist var att tjejer är tvungna att betala för sina mensskydd.

Eleverna fick träffa Michaela Fletcher (M) som i en intervju med Expressen berättar om hur hon, då de la fram förslaget om gratis mensskydd, inte tänkt på det ur deras synvinkel tidigare.

– Tanken hade aldrig slagit mig. Killar måste väl raka sig, frågade jag – ”Måste de verkligen det?”, svarade de. Det slog mig sedan att det finns ju de tonåringarna som inte får hela sitt studiebidrag, och då är detta en stor utgift, säger Fletcher.

Åkersberga kommun blir nu, tack vare elevernas kamp, först i Sverige med att dela ut gratis mensskydd. Mensskydden kan tjejer mellan 12 och 23 år hämta ut på skolor och ungdomsmottagningar i hela kommunen. Satsningen är ännu inte permanent men tanken är att den ska bli det i framtiden.

Fletcher förklarar att det egentligen inte är kommunens uppgift att förse tjejerna med mensskydd, men att det är en bra början för att de ska få uppleva världen som rättvis.

— Egentligen är det ingen kommunal kärnuppgift, men nu handlar det om hur ungdomarna upplever världen. Jag är själv ingen ungdom längre, den här tanken fanns inte när jag växte upp. Men världen förändras och min uppgift är att finnas till för medborgarna, även om de i det här fallet inte är röstberättigade än, säger hon.

Källa: VeckoRevyn

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!