Hälsa

Forskare: “Ett varmt bad kan motsvara 30 minuters promenad”

Motion i alla former är bra för oss och högst nödvändigt för att hålla kroppen i form, det vet vi alla. Ändå kan vi inte låta bli att dras till sådana här uppfriskande studier som visar att ett varmt och avkopplande bad bränner lika mycket kalorier som en 30 minuter lång promenad. 

Dr Steve Faulkner, forskare på Loughborough University har nämligen just publicerat en studie som menar just det. Faulkners studie gick ut på att tio otränade män fick bada badkar (i ca 40 grader varmt vatten) en timme och cykla lika länge innan man jämförde deras värden.


Källa: Elle & BBC Foto: Unsplash & REX

När det kommer till kalorier så brände männen på cykel betydligt fler kalorier än de som låg raklång i badet vilket kanske inte kom som en överraskning. Men trots att männen inte gjorde annat än att just ligga ner i varmt vatten så förbrände de ändå ca 126 kalorier under timmen. Det motsvarar en halvtimmes promenad. Det visade sig även att männens blodsockervärden sänktes tio % mer i badet jämfört på cykeln.

“Blodsockret nådde tio procent lägre höjder hos de som badat varmt jämfört med de som motionerat”, säger Dr. Faulkner.

Doktor Faulkner poängterar dock för BBC News att ett varmt bad aldrig kommer att kunna ersätta fysisk träning. Han ser studien som ett alternativ för den som vill kontrollera sina blodsockernivåer i kroppen, vilket kan vara förebyggande för bland annat diabetes.

Slutsats? Inte nog med att du förbränner ca 126 kalorier så har ett varmt bad en positiv inverkan på dina blodsockervärden och gör din kropp gott.

Så värt att bada oftare? Absolut, vi börjar med start redan i kväll!

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!