Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Forskare: “Pasta har oförtjänt dåligt rykte och gör dig inte alls tjock”

Älskar du krämig pasta (svar JA) men känner att det inte är så nyttigt, att du kan njuta av det så ofta som du önskar? Tänk om! Forskare från Nutrition and Diabetes har kommit fram till att pastan inte alls är boven i fetma-dramat!

Foto: Unsplash

Ingen kan ha missat att pasta, gluten och kolhydrater överlag fått sämre rykte under de senaste årtiondet. Även i pastans hemland, Italien har man kunnat se stora skillnader i matkonsumtionen där pastaproduktionen minskat i följd av populära dieter som lchf (dvs lite kolhydrater och mycket fett).

Nu menar italienska forskare att pastan fått oförtjänt dåligt rykte och inte alls är orsaken till människors extra kilon – runt om i världen. Den omfattade studien som publicerades 2016 är gjord på 23 000 personer med syfte att studera huruvida pastakonsumtion påverkat deras BMI . Resultatet visade att de personer i studien som åt pasta som en del av deras diet hade lägre BMI samt lägre förekomst av övervikt och fetma jämfört med de som inte gjorde det.

I studien har pastan varit en del av en traditionell medelhavskost. Enligt en annan omfattade studie gjord under sex år av The New journal Of Medicine kom forskare dessutom fram till att medelhavskosten är bäst för hållbar och långsiktig viktnedgång när den jämfördes med lågkolhydratkost samt fettsnål kost.

Medelhavskosten består bland annat av pasta, ris, fisk, skaldjur, olivolja, baljväxter, frukt, ost, mejeriprodukter, nötter och en massa grönt.

Källa: Nutrition and Diabete och The New journal Of Medicine

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!