Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Forskning: Aktivitetsbandet är inte det bästa hjälpmedlet när du vill gå ner i vikt

Ett smart sätt att hålla koll på antal steg och träningstimmar – men när det kommer till viktnedgång är aktivitetsarmbanden inte lika effektiva, menar en ny amerikansk studie.

aktivitetsbandFoto: REX

Aktivitetsarmbandet slog igenom med besked för några år sedan och blev till och med utsedd till årets julklapp 2014. Att mäta antal steg, pulsnivåer, energiförbrukning och sömn med hjälp av ett armband är tilltalande för många, inte minst för att de ofta marknadsförs som “en egen PT runt armen”. Men om du är i behov av att gå ner i vikt och letar efter ett effektivt och hållbart hjälpmedel för din viktnedgång är lösningen inte ett aktivitetsarmband, enligt en ny studie publicerad i The Journal of the American Medical Association.

Forskare vid University of Pittsburgh rekryterade 470 personer mellan 18-35 år som behövde gå ner i vikt. Alla deltagare blev tilldelade en lågkalorikost och ett träningsschema som ökade deras fysiska aktivitet. Under de första sex månaderna fick alla 470 personer delta i regelbundna gruppcoachsamtal för att få råd kring hälsa och näring. Därefter delades de in i två grupper där den ena gruppen fortsatte med gruppsamtal varje månad och den andra gruppen fick ett aktivitetsband kopplat till ett webbprogram – som hjälp att hålla koll på hur mycket de åt och rörde på sig.

Efter totalt 24 månader hade samtalsgruppens deltagare tappat i genomsnitt 6 kilo i vikt medan gruppen med aktivitetsband bara gått ner 3,5 kilo i genomsnitt – trots att de också fått kost- och träningscoachning under de första sex månaderna. Så även om aktivitetsarmbanden ger feedback, uppmuntran och underlättar registreringen av din träning, så är de enligt studien inte lika effektiva i att få användaren att faktiskt behålla sin hälsosamma livsstil under en lång tid – den viktigaste aspekten av alla viktminskningsprogram.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!