Hälsa

Forskning: Gröna träd minskar din stress

Har du fullt upp på jobbet och känner att höstmörkret tar mycket av din energi? En forskningsstudie visar att gröna träd minskar stressnivån och att en skogspromenad kan få dig att må bättre.

Foto: Unsplash

För många kan hösten kännas extra jobbig, men det finns ett enkelt knep för att slappna av och reducera stressnivån. En forskningsstudie publicerad i Sage Journals visar att man blir mer avslappnad om du har träd runt omkring dig. I studien blev försökspersoner utsatta för olika stressituationer och fick därefter titta på 3D-filmer som visade miljöer med olika typer av trädsamlingar. Resultatet visade att personer blev lugnare ju fler träd som visades i filmen. Dessutom sjönk stressnivåerna när träden var frodigare och grönare.

En annan studie publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health pekar också på trädens positiva påverkan. Forskningen visar nämligen att man kan må bättre genom att bara titta på bilder av träd och ha foton på grönska vid skrivbordet. I studien fick deltagarna se bilder av träd och forskarna såg då att personernas stressnivåer sänktes i och med att det parasympatiska nervsystemet aktiverades. ”Må-bra”-hormonet oxytocin ökade och blodtrycket sjönk – deltagarna kände sig helt enkelt lugnare.

Känner du dig stressad kan det alltså vara värt att ge sig ut på en skogspromenad i höstvädret!

Källa: land.se

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!