Hälsa

Forskning: Lider du av akne har du större risk för depression

Alla har någon gång stött på en finne när man tittat sig i spegeln, men för många är hudproblemen mycket värre än så. Att vara nedstämd och ledsen för sin akne är inget ovanligt, men nu är det faktiskt vetenskapligt bevisat. Ny forskning visar nämligen att personer med akne har större risk för att bli deprimerade.

depression Foto: Carolina Heza / Unsplash

Visst kan ansiktsprodukter och smink hjälpa huden att se bättre ut, men trots det kan man fortfarande påverkas i högsta grad. En ny undersökning från British Journal of Dermatology, som först publicerades i The New York Times, visar att personer som lider av akne lättare kan drabbas av depression.

Forskarna har under 15 år studerat två grupper, 134 427 män och kvinnor med akne samt 1 731 608 personer utan akne. Den större delen av de som deltog var under 19 år när studien startade, men hela ålderspannet sträckte sig från 7-50 år. Resultatet av studien visar att det fanns en större risk att drabbas av depression under de första fem åren efter att man fått sin diagnos. Men den absolut största risken för att bli deprimerad var under det första året. Då var risken hela 63 % större för en person med akne än en person utan akne.

Forskarna kan utifrån den femtonåriga långa studien se ett tydligt samband mellan akne och depression, men de har ännu ingen förklaring till varför det ser ut som det gör. Vi stöttar alla er där ute som har akne och mår dåligt – nu har ni forskningen på er sida!

Källa: Veckorevyn

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!