Hälsa

George Floyds dotter: “Pappa förändrade världen”

Mitt i de världsomspännande protesterna, som inte ens hade varit nödvändiga om det faktiskt hade skett en förändring efter upploppen i Los Angeles 1992 som även då berodde på polisens övervåld mot svarta, ser vi nu hopp genom ingen mindre än dottern till George Floyd.

Foto: Instagram @theshaderoom, Unsplash 

Trayvon Martin, Sandra Bland, Philando Castile, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery, Eric Garner – listan av personer som har dödats i USA bara på grund av sin hudfärg kan göras lång (här kan du läsa om några av dem), och tyvärr är listan långt ifrån slut där. Black Lives Matter-rörelsen och alla som står bakom den har länge krävt rättvisa, men det var George Floyds död som till slut fick allt att brisera och människor att trotsa Covid-19-rekommendationer och ge sig ut på gatorna. Och mitt i sorgen ser till och med George Floyds sexåriga dotter Gianna Floyd vad som händer världen över, och säger något som vi låter tala för sig självt:

Visa det här inlägget på Instagram

 

#PressPlay: #GeorgeFloyd’s baby girl #GiannaFloyd with a message ❤️✊🏿✊🏾✊🏽 Via @chrisstewart_esq_

Ett inlägg delat av The Shade Room (@theshaderoom)

Demonstrationerna, som började i USA, har nu spridit sig över hela världen. I tisdags anordnades en digital demonstration i Sverige, och igår tilläts även en fysisk demonstration på Sergels Torg i Stockholm. Gränsen var satt på 50 personer och arrangörerna hade markerat upp platser för demonstranterna för att de skulle hålla avstånd, men föga förvånande dök det upp fler personer än så.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av 🎥 Filmmaker | Photographer 🇸🇪 (@issarcerrato)

Efter att demonstrationen upplösts valde många att stanna kvar i centrala Stockholm. På några håll rapporterades konfrontationer mellan poliser och demonstranter, bland annat i T-Centralens tunnelbana, medan andra poliser hade en annan approach:

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

DELA DELA DELA ✊🏻✊🏿 #blacklivesmatter #blmsthlm

Ett inlägg delat av Яᴬˢᴹᵁˢ Åᴹᴬᴺ 🧢 (@rasmusaaman)

Och det är inte bara i Stockholm som poliser ställer sig med demonstranter istället för mot:

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Meanwhile in Lincoln Nebraska💃 #wayment #pressplay #theshaderoom #balleralert #hollywoodunlocked #worldstar #goldenmedia #lincolnnebraska

Ett inlägg delat av GoldenMedia (@goldenmediaig)

Att ställa sig på knä för att ta ställning mot polisvåldet är dock inget nytt – sedan amerikansk fotboll-proffset Colin Kaepernick valde att göra det under nationalsången med start 2016 har han bland annat blivit klubblös och i princip portad från NFL samt kritiserad av USA:s president Donald Trump. Sedan dess har han startat organisationen Know Your Rights Camp, som arbetar för att stödja och lyfta svarta personer och samhällen genom bland annat utbildning, massmobilisering och att bygga ett system som lyfter fram nästa generations ledare.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

My Brother! United as One! @e_reid35

Ett inlägg delat av colin kaepernick (@kaepernick7)

Att det var just ett knä som polismannen Derek Chauvin tryckte mot George Floyds hals tills han avled, trots att han bad för sitt liv med orden “I can’t breathe”, säger något om vår samtid, och vi hoppas verkligen att Gianna Floyd har rätt i att hennes pappa faktiskt förändrade världen – på riktigt.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!