Hälsa

Håller du på att bli förkyld? – detta är sjuksköterskornas bästa tips

Med några enkla tips kan du försöka mildra en förkylning på ingång, även om den inte helt går att mota i dörren. Nedan delar vi sjuksköterskornas bästa råd för dig som har en förkylning på gång.

Foto: Pexels

Vi känner alla igen tecknen, det börjar klia lite i halsen och näsan känns plötsligt lite tät. Sedan kommer rethostan smygande och förkylningen är ett faktum. Men det finns några knep som lindrar din förkylning. Nedan delar vi sjuksköterskornas bästa tips!

  • Få ordentligt med vila

Vila och återhämtning är en viktig nyckel för att bli frisk snabbare. Undvik stress och fysiska påfrestningar som istället kan få motsatt effekt för sjukdomen.

  • Ät hälsosam mat med mycket vitaminer

Satsa på lite extra nyttigheter för att hjälpa immunförsvaret en bra bit på vägen. Även om du saknar aptit är det viktigt att få i sig näring för att bli frisk. Se bara till att kroppen får i sig rätt energi och ät en extra apelsin för C-vitaminets skull.

  • Tvätta händerna med tvål

Var extra noga och tvätta händerna med både tvål och vatten. Detta är extra viktigt i influensatider då det är hög spridningsrisk.

  • Drick mycket vätska

Akta dig för att bli uttorkad, om du dricker tillräckligt mycket blir även slem i näsa och halsen lösare och lättare att bli av med. Satsa på vatten och skippa vätskedrivande drycker som exempelvis kaffe.

  • Dämpa halsont och hosta med tabletter och läkemedel

Om du har mycket ont i halsen och problem med hosta finns det receptfria läkemedel på apoteket som kan göra stor skillnad.

  • Använd nässpray eller näsdroppar

Är du mycket täppt i näsan kan du använda dig av nässpray, näsdroppar eller koksaltlösning som hjälper till att rena. Vissa nässpray har även avsvällande funktion. Läs alltid bipacksedeln när du använder dessa.

Inspiration: Må bra

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!