Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Hälsotips: 3 recept på nyttiga och värmande soppor med butternutpumpa

Värmande soppor med mycket vitaminer och antioxidanter hör hösten till. Här hittar du tre recept med en av säsongens godaste soppingredienser: pumpan! 

Foto: Unslpash

Butternutpumpan är lite avlång i formen, smakar sött och har vackert orange fruktkött. Den går att använda i många typer av maträtter som grytor, sallader, rostad i ugn – och i höstens mustiga soppor. Både pumpans kött och frön är fulla av antioxidanter, vitaminer och mineraler. Pumpan har till exempel rikliga mängder av alfakaroten som i kroppen omvandlas till retinol – en form av A-vitamin. A-vitamin är i sin tur bra för bland annat immunförsvaret, huden och synen (vilket känns extra viktigt under höst- och vintermånaderna).

Nedan hittar du tre av våra tidigare hälsobloggares bästa recept på soppor med butternutpumpa!

Tips: Gröp ur pumpakärnorna, rosta dem i ugnen och strö över sopptallkriken – de är goda och dessutom rika på zink och protein.

Pumpa- och potatissoppa

Pumpa- och potatissoppa

Ingredienser
6 potatisar
1/2 butternutpumpa
ca 8 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 tärnad gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 pressad citron
1 msk olivolja
Salt, peppar, färsk basilika

Gör så här
1. Skala och skär upp potatis, pumpa och lök och bryn i lite olivolja i en kastrull.

2. Häll på vatten och lägg ner resten. Låt koka på låg värme med lock på i ca 12 min.

3. Mixa sedan allt i en mixer eller med en stavmixer till en slät soppa. Toppa med färska groddar och tofu. Ät gärna bovetekex med avokado och örtsalt till.

Recept: Ida Warg

Foto: Ida Warg/Metro Mode

Nästa bild
Pumpa-soppa med ingefära

Pumpa-soppa med ingefära

Ingredienser
1 butternutpumpa
1 lök
3 vitlöksklyftor
Olivolja
1 grönsaksbuljongtärning
Färsk timjan
1 lagerblad
Salt
Svartpeppar
Ingefära (en bit på runt 3 cm eller efter eget tycke)
Mandel att rosta och toppa med

Gör så här
1. Börja med att dela pumpan i hälften, sätt ugnen på 180 grader. Strimla på salt och olivolja och låt den vara i ugnen tills den blir mjuk som en kokt potatis (ca 45 min).

2. Fräs löken, ingefäran, buljongtärning, dra sedan i pumpan med sked och häll i vatten så att det lite mer än täcker pumpan. Justera mångden beroende på hur tjock du vill ha soppan. Låt detta koka ihop lite.

3. Ta ur lagerbladet och timjan innan du mixar allt. Smaka av med salt och peppar. Hacka lite mandel och rosta i torr stekpanna. Strö över och njut!

Recept: Edita “Foodjunkie” Renlund

Foto: Foodjunkie.metromode.se

Nästa bild
Pumpa-soppa

Pumpa-soppa

Ingredienser
2 schalottenlökar
1 butternutpumpa
3 morötter
ca 3 dl vatten (börja med lite och tillsätt mer vid behov för att hitta din konsistens)
1 grönsaksbuljongtärning
250 ml kokosmjölk
Ett knippe färsk timjan
ca 1 cm färsk ingefära (börja med lite och tillsätt mer vid behov)
ev salt och peppar
smör/olja att steka i
Fetaost till servering

Gör så här
1. Hacka löken och fräs den mjuk i smöret eller oljan.
2. Skala och tärna morot och pumpa och lägg i kastrullen/grytan tills de får lite stekyta.
3. Häll på vatten och kokosmjölk, tillsätt buljongtärning, timjan, salt, peppar och låt puttra tills grönsakerna är mjuka.
4. Mixa soppan slät och smaka av.
5. Servera med fetaost och färsk timjan.

Recept: Josefine Bengtsson

Foto: Josefinesyoga.metromode.se

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!