Hälsa

Hälsotrenderna inom mat som kommer att bli stora 2017

Du kanske skakar på huvudet åt dem nu – men vänta bara! Snart sitter du också med en poké bowl med blomkålsris och en kopp matchate istället för kaffe. Många av de kommande hälsotrenderna har vi redan stött på i år – och de spås bli riktigt stora efter årsskiftet. Här listar vi sju hälsotrender inom mat som kommer att bli stora (eller ännu större) 2017.

mat trender Foto: Sara Rönne & Charlotte Gawell
Källa: Rapporten Trendspotting 2017 från matkommunikationsbyrån Food & Friends / Mydomaine.com

“Climatarian”
En kosthållning med ett tydligt miljötänk som inkluderar att äta lokalproducerad mat (för att minska transportsträckorna), att välja fläsk och kyckling istället för nötkött och lamm (för att begränsa gasutsläppen) och att använda varje del av en råvara (frukternas kärnhus och kanterna på osten) för att minska matsvinnet. Dan Barber på restaurangen Blue Hill i New York och Douglas McMaster på Silo i Brighton, världens första ”Zero Waste restaurant”, är några av de viktiga företrädarna för trenden, som även kan ses på andra restauranger (Amass i Köpenhamn är ett exempel).

 

Konservburken får tumme upp
En trend som går hand i hand med climatarian-tänket eftersom ett stort problem med färskvaror är att de inte håller så länge och måste slängas. Därför märks nu en ökad popularitet för traditionella konserveringsmetoder på menyerna. ”Preserve” handlar både om hur man får råvaror att hålla länge och hur konserveringsteknikerna kan skapa unika smaker och texturer. På restauranger som Santina’s i New York kan du till exempel beställa in fiskcharkuterier.

 

Kött utan djur
Ett annat stort (och viktigt!) område är att ersätta animaliska proteiner med vegetabiliska varianter. Det finns redan mjölk utan ko, kött utan djur och majonnäs utan ägg. Våren 2016 lanserades en hamburgare gjord på växter med hemoglobin (ett protein som finns i röda blodkroppar hos människor och många djur), som gör att den faktiskt smakar kött. Att vara flexitarian eller “reducetarian”, där man drar ner på sin köttkonsumtion (utan att vara helvegetarian), blir också allt mer vanligt.

 

Ännu mer grönt
Grönsaker fortsätter att ta plats på menyerna. Nu säljs de under namn som hittills har förknippas med kött, till exempel “adzuki bacon”, “fennel sausage”, “cauliflower steak” och “coconut bacon”. Grönsaker kan även drickas! Efter juicetrenden (som inte längre känns lika het) kommer nu soppor, serverade i flaskor så att de enkelt kan konsumeras på språng. Mindre socker, mer fibrer, bättre näring.

 

Matcha-magi
Det gröna teet från Japan har länge hyllats för sina hälsosamma superegenskaper tack vare att det är proppfullt med antioxidanter och klorofyll. Enligt Google Trends data så är intresset för hälsodrycken stort i USA, men även här i Sverige börjar den bli riktigt trendigt och nästa år kommer matchaboostade teer, glass, godis och maträtter att peaka ännu mer. Men hur skiljer sig matcha från vanligt grönt te? Nyckeln är att det kommer i pulverform.
– När du dricker traditionellt grönt te så dricker du ett avkok av tebladen. Med matchate dricker du i stället ett pulver där tebladen har mixats med vatten. Det gör att matchan ger en mer kraftfull mångd av både koffein och antioxidanter än vanligt grönt te, säger Jess Barron, hälsoexpert på Livestrong.com.

 

7 läckra recept med superteet matcha >>

 

Fisk i skål
För att skapa en bättre balans i haven har världens kockelit samlats runt ett manifest för att popularisera ett bredare register av fisksorter, så att det inte bara är ett fåtal arter som hamnar på menyn (då oftast de stora rovfiskarna). Det ökade intresset för fisk skapar även nya maträttstrender. Fisk, i kombination med äta-allting-i-skålar-trenden, utgör grunden i hypade snabbmatsrätten poké bowl. Poké (som uttalas poh-kay) är små bitar av rå fisk med olika smaksättningar som serveras i en skål med ljummet ris och tillbehör som avokado, kimchi, sjögrässallad och nötter. Den här hawaiianska rätten, med japanska influenser, är väletablerad i USA och börjar nu sprida sig här i Sverige.

 

Så gör du en poké eller veggie bowl – stor guide >>

 

Blomkål i stället för ris
Även här talar Google Trends sitt tydliga språk, blomkålsrisets popularitet går spikrakt uppåt! Lågt kolhydratsinnehåll, spannmålsfritt och näringsrikt – blomkålsriset ger det vanliga vita riset en rejäl match. Du fixar det enkelt genom att bryta blomkålen i små buketter och mixa i matberedaren till en fin risliknande konsistens. Det går också bra att använda rivjärn. Ät som det är eller koka (någon minut räcker) i en kastrull med lättsaltat vatten. Andra ris- och pasta-substitut är också fortsatt populära.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!