Hälsa

Hannah Sjöström lanserar ny bok: Naturligt snygg – en bok om hållbar skönhet

Ekologiska och naturliga skönhetsprodukter tar allt större plats i varuhusens smink- och hudvårdsavdelningar. Vi är många som vill förstå mer om innehållet och ämnena i produkterna i badrumshyllan – och vad vi ska välja i stället. Det har journalisten och skönhetsjunkien Hannah Sjöström stenkoll på!

Vi fick en pratstund med Hannah om nya boken Naturligt Snygg – så gör du en grön skönhetsdetox och hennes bästa naturliga skönhetsknep.

naturligt snygg
Du har bloggat sedan 2009 om naturlig skönhet, vilka är de största skillnaderna i utbud och efterfrågan från då till nu?
– Oj! För bara tre, fyra år sen fanns det inte så mycket spännande produkter i Sverige som var naturliga och ekologiska. Men sen dess har det hänt jättemycket. Dels har det utvecklats nya fina produkter här i Sverige, senast H&M:s stora satsning, till exempel, och sen har massor av utländska märken hittat hit. Det märks att distributörer inom skönhet i Sverige numera prioriterar att hitta nya bra hållbara varumärken.

Hur föddes idén till boken?
– Jag blev kontaktad av förlaget Bonnier Fakta som frågade om jag ville skriva boken. Självklart ville jag det. Det känns också som bra tajming, det bubblar verkligen kring hållbara skönhetsfrågor just nu!

Varför behövs Naturligt snygg i bokhyllan – vem riktar den sig till?
– Jag tror att många, främst tjejer som ju är de stora skönhetskonsumenterna, är intresserade av att rensa ut onödiga syntetiska produkter från sina badrum. Men de vet inte hur de ska gå till väga, vad de ska välja istället och vad man ska tänka på. Jag märker detta i alla frågor jag får av mina bloggläsare. Man ska se boken som en praktisk guide, men förhoppningsvis också som en inspiration. Många som börjar läsa min blogg är unga miljömedvetna kvinnor, gravida och nyblivna mammor, men även kvinnor som närmar sig medelåldern. De som är som mig – yogisar som dricker gröna smoothies och har en holistisk approach till hälsa.

Vilka produkter ska jag börja med när det är dags för skönhetsdetox i badrumsskåpet?
– Enklast är att börja byta ut din duschkräm. Vanliga konventionella duschkrämer innehåller ofta starka avfettande sulfater som torkar ut och irriterar huden. Byter du till en mildare naturlig duschkräm märker du ofta direkt vilken skön skillnad det blir. Sen är det lätt att fortsätta med till exempel body lotion, handtvål och handkräm.

Vilket är ditt bästa naturliga skönhetsknep om jag vill använda det som finns hemma i skafferiet?
– Kokosolja! Helt suverän som sminkborttagare, riktigt bra som vårdande hårinpackning: Applicera i håret på kvällen, lägg en handduk på kudden och sov med kokosoljan i håret under natten. Tvätta ur dagen efter. Kokosoljan funkar också bra som kroppsolja och ansiktsolja. Jag använder även kokosolja till att göra så kallad oil pulling, man silar runt kokosoljan i munnen i ca 10-15 minuter på morgonen. Det stärker tandköttet, tar död på bakterier och bleker tänderna.

Sommaren är här! Vad ska jag tänka på när jag väljer naturliga solskyddsprodukter?
– Jag undviker alltid solskydd med syntetiska kemikalier (jag undviker alltid syntetiska kemikalier i mina hudvårdsprodukter) eftersom det tyvärr är vanligt att de innehåller hormonstörande ämnen. Inte nog med de kan skada din hälsa, de kan också vara giftiga för miljön och många av dessa syntetiska UV-skydd är tyvärr giftiga för vattenlevande organismer. Jag väljer istället solskydd med naturliga partikelfilter som inte är skadliga för hälsan eller miljön.

Hannah Sjöström
Gör: Journalist och driver naturligtsnygg.se.
Bor: Stockholm
Aktuell med: Boken Naturligt Snygg – så gör du en grön skönhetsdetox (Bonnier Fakta, 2016)

Foto: Nicolina Knapp

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!