Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Här är allt du måste veta om de vanligaste könssjukdomarna

Kunskapen kring könssjukdomar har under de senaste åren blivit större tack vare lättillgängliga medier. Men det finns fortfarande många som inte vet tillräckligt och därför inte skyddar sig. Lär dig mer och se till att skydda dig från virusspridning.

Foto: Unsplash

En könssjukdom sprids genom sexuella kontakter och smittas via könsorganen, ändtarmen och munnen. Det finns även de som smittar via blodet, som hiv och syfilis. För att lättast skydda sig så handlar det om att använda kondom, och för vissa sjukdomar kan man även vaccinera sig, som mot till exempel kondylom.

Det kluriga med könssjukdomar är att många av dem ger väldigt små, eller inga besvär alls, vilket gör att de många gånger är svåra att upptäcka. Därför är det bra att gå och testa sig regelbundet, har du olika partners är det extra viktigt. Det enda preventivmedlet som kan skydda dig är kondom.

Klamydia

Symptom: Många får inte ens några symtom, vilket gör det svårt att upptäcka. Men de symtom som går att spåra är att det svider när man kissar eller att det blöder mellan menstruationen.

Hur det smittar: Klamydia smittas via bakterier som överförs under samlag. Behandling: Den här könssjukdomen går alltid att bota. Sök upp en läkare för att få en

antibiotikakur. Du kan också få ett klamydiatest hemskickat, beställ ett här.

Gonorré

Symtom: Det vanligaste är gula illaluktande flytningar samt att det svider när du kissar. Män kan få samma symptom samt svullna testiklar.

Hur det smittar: Gonorré orsakas av bakterier som kan ge infektioner i könsorganen, men även i ändtarm och svalg. Ju snabbare du själv får behandling ju mindre risk är att du för vidare den till någon annan.

Behandling: Även Gonorré behandlas genom en antibiotikakur, den är kostnadsfri. I Sverige lyder kölsjukdomen under Smittskyddslagen, vilket innebär att du måste kontakta sjukvården för behandling samt smittspårning om du har testat positivt.

Syfilis

Symtom: Under den första tiden så uppstår sår på könsorganen, därefter kan man få feber, halsont och röda utslag. Symtomen kommer cirka tre veckor efter att man smittats. Därför är det viktigt att söka vård direkt.

Hur det smittar: Det orsakas av bakterier och smittar sedan genom sexuella kontakter. Man delar upp den i Tidig syfilis och Syfilis. I det senare stadiet så smittas det inte genom sex utan via blodet.

Behandling: Könssjukdomen går den att behandla med antibiotika men kan ge utslag i upp till två år. Därför är det väldigt viktigt att få behandling så snart som möjligt.

Kondylom

Symtom: Det upptäcks genom att du får vårtor på eller kring könsorganet. Det är en av de vanligaste könssjukdomarna och upptäcks oftast hos unga personer.

Hur det smittar: Det smittar via samlag och det är inte säkert att en kondom kan skydda dig. Därför kan du även vaccinera dig mot könssjukdomen, men måste göras innan du blir smittad. Det är ett HPV-virus som kan vara både ofarligt och farligt. Smittas du av det farliga viruset finns en risk för att du får livmoderhalscancer.

Behandling: Kontakta en läkare för att få receptbelagd medicin mot könsvårtorna.

Genital Herpes

Symtom: De första symtomen kommer när viruset aktiveras. Då blir det rött, kliar och svider samt kan bli blåsor och sår kring könsorganet. Många får så lindriga symptom att de inte ens märker det. Första gången du får symtom kan du även få feber. När du får symtom igen blir ofta besvären mer lindriga, men du kan även känna av extra trötthet.

Hur det smittar: Det är en virussjukdom som smittar via samlag eller oralt samlag. Har du en gång fått herpes så stannar viruset kvar i din kropp resten av livet, även när besvären har försvunnit.

Behandling: Herpes går inte att behandla med antibiotika då viruset alltid kommer finnas i kroppen. Men får du smärta kan du lindra den med receptfria läkemedel.

Hiv

Symtom: Det vanligaste symtomet är en period av feber, ont i halsen, olika hudutslag, svullna lymfkörtlar samt svampinfektion i munnen.

Hur det smittar: Det är ett virus som kan överföras mellan människor och smittas mellan blod och saliv, Aids däremot är ett sjukdomstillstånd som inträffar när immunförsvaret är så försvagat av en hiv-infektion att du sedan kan få andra sjukdomar.

Behandling: Det finns idag ingen behandling som kan bota från hiv/aids och ta bort infektionen från kroppen. Men det finns effektiva bromsmediciner ism minskar mängden virus i kroppen.

 

Källa: 1177 / Doktorn.com

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!