Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Här är de största miljöbovarna på julbordet

Vad vi väljer att ha för mat på julbordet i december kan ha en större klimatpåverkan än vad vi tror. Nu visar en ny undersökning från Oatly att en växtbaserad jultallrik ger 79 procent lägre klimatavtryck än den traditionella. Här är några av de största miljöbovarna! 

julbord-julskinka-grotFoto: Oatly & IBL

Det är det svenska livsmedelsföretaget Oatly, som med hjälp av RISE klimatdatabas för livsmedel, har undersökt de största klimatbovarna på julbordet. I undersökningen har man tittat på hur mycket växthusgaser de klassiska julrätterna släpper ut till skillnad från de växtbaserade alternativen. Enligt Oatlys undersökning ger en växtbaserad jultallrik 79 procent lägre klimatavtryck till skillnad från om man väljer att äta traditionell julmat, och det är de animaliska rätterna som har störst negativ påverkan.

– Alla behöver tänka mer hållbart i köket och göra medvetna val. Genom att tänka lite nytt och vara kreativ i köket kan man själv minska sitt klimatavtryck utan att tumma på den goda smaken, säger Anna Åhnberg, hållbarhetsspecialist på Oatly, i ett pressmeddelande.

Så här mycket klimatavtryck gör du genom att äta traditionella julrätter istället för växtbaserad julmat:

Griljerad julskinka – 5, 55 kg CO2e för ca 600 g
Griljerad rotselleri – 0, 54 kg CO2e för ca 600 g

Skillnad: 5.01 kg C02e
Skillnad i procent: – 90 % CO2e

Köttbullar – 8, 83 kg CO2e för ca 400 g
Vegobullar – 1.16 kg C=2e för ca 400 g

Skillnad: 7, 67 kg CO2E
Skillnad i procent: – 86 % CO2e

Janssons frestelse – 1, 48 kg CO2e för ca 1.5 kg
Vegansk Janssons frestelse – 0,38 kg CO2e för ca 1.5 kg

Skillnad: 1.1 kg CO2e
Skillnad i procent: – 73 % CO2e

Rödbetsallad – 0, 5 kg CO2e för ca 800 g
Växtbaserad rödbetssallad – 0, 25 kg CO2e för 800 g

Skillnad: 0, 25 % kg CO2E
Skillnad i procent: – 50% CO2E

Risgrynsgröt – 1, 83 kg CO2e för ca 1, 5 kg
Växtbaserad risgrynsgröt – 1, 02 kg CO2e för ca 1, 5kg

Skillnad: 0, 81 kg CO2e
Skillnad i procent: – 44 % CO2e

Traditionell (animalisk) jultallrik – 2, 328 kg CO2e
Växtbaserad jultallrik – 0, 481 kg CO2e

Skillnad: 1,847 kg CO2E
Skillnad i procent: – 79% CO2e

Vill du ha tips på goda julrecept som är veganska och vegetariska? Se här!

Källa: Oatly

Rise klimatdatabas för livsmedel används för att på ett faktabaserat men förenklat sätt sprida medvetenhet om olika råvarors klimatpåverkan.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!