Hälsa

Misstänker du att du har en höstdepression? Här är de 7 bästa tipsen som kan få dig att må bättre!

Hösten kan vara underbar för vissa – och hemsk för andra. Upplever du att du blir mycket tröttare under hösten (även när du har sovit bra) och mer sötsugen än vanligt kan du ha en årstidsbunden depression. Det finns vissa saker du kan göra för att underlätta för dig själv och må bättre under denna period.

Foto: Unsplash

Övergången till en ny årstid kan innebära att man hamnar i en höstdepression. Enligt psykologiguiden är det vanligast att det sker under den mörkaste delen av året, det vill säga under hösten eller tidiga vintern, då det sker en växling mellan ljus och mörker. Om du känner dig tröttare än vanligt trots många timmars sömn och mer sötsugen än någonsin kan du ha en så kallad höstdepression. Andra symtom är nedstämdhet, likgiltighet, koncentrationssvårigheter och minskad arbetsförmåga. Här kommer sju tips på vad du själv kan göra för att må bättre under denna period.

1. Ta vara på ljuset

Det bästa tipset är att ta vara på dagsljuset. En kort promenad under lunchrasten är det absolut mest effektiva tipset för att ta del av de ljusare timmarna (även om det är mulet!). Försök annars att sitta nära ett fönster, ta till små knep för att ta vara på ljuset.

2. Frisätt endorfiner med hjälp av motion

Det kan kännas svårt att träna när man redan är trött och allt känns dystert. Men endorfinerna som frisätts när du tränar är det som får dig att må bra. Försök kombinera din träning med dagsljuset, hellre en kort promenad än ingenting alls!

3. Ta det lugnt med alkohol

Alkohol i stora mängder förstärker depressioner och därför bör man minska sin konsumtion (eller sluta helt). Ett gott glas vin till middagen någongång ibland kan räcka.

4. Planera ditt liv

Planering är a och o för ett mindre stressigt liv. Rutiner för matintag och sömn kan hjälpa dig att må bättre.

5. Spara semesterveckorna 

Då sommaren redan är ljus i Sverige, kan ett alternativ vara att spara semestern till hösten. Åk iväg tidig vinter till ett varmare ställe där du kan uppleva värme och solljus och därmed få energi till att klara den mörka vintern.

6. Testa ljusterapi 

Ljusterapi och ljuslampa kan lindra besvären och sägs vara effektiva för de som har en årsbunden depression. Flera sjukhus har ljusrum och vanligen vistas man i ett sådant rum en till två timmar per tillfälle.

7. Våga be om hjälp

Besök en läkare på vårdcentral och berätta om hur du mår. Där kan ni ta ett gemensamt beslut som passar just dig bäst för att du ska få en bättre livskvalité. Glöm inte att det är du så värd!

Källa: MåBra

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!