Hälsa

Hårguide: 6 tips för dig som tränar mycket – men inte vill tvätta håret varje dag

Sluta träna för att vara fin i håret? Nja, det känns kanske inte som det bästa alternativet. Och det finns faktiskt många bra tips för dig som både vill träna hårt och ha snyggt hår när du kommer tillbaka till kontoret efter lunchpasset. Här är våra sex bästa hårtips för dig som tränar mycket.

 

tvatta håret efter traning

1. Strama till frisyren
Du som har långt hår, börja med att se till att du har “försluten” frisry under träningspasset. En fläta, en stram tofs eller knut. Du undviker tovor och onödigt slitage när håret slår mot kroppen under passet. Genom att få upp håret på huvudet (med en knut eller hög tofs) så slipper du dessutom att bada håret i svetten från nacken.

 

2. Tänk smart med tvättningen
För att slippa schamponera håret flera gånger i veckan kan du planera din hårtvätt till veckans svettigaste träningspass. De flesta blir svettigare av ett spinningpass än styrketräning – vilket är ditt svettigaste pass?

 

6. Rengörande balsam
Schampo öppnar upp hårstrået för att det ska bli riktigt rent – vilket också är uttorkande, och det är därför håret behöver ett balsam som återsluter och verkar mjukgörande. Många väljer därför att skölja håret med bara varmt vatten för att slippa schamponera flera gånger i veckan, men faktum är att vattnet i sig också torkar ut håret. Då är det bättre att använda ett rengörande balsam (cleansing conditioners), en produkt som kommer starkt bland många varumärken. Det är, precis som det låter, ett balsam med milt rengöringsmedel. De löddrar eller rengör inte lika djupt som ett schampo, och är därför optimala att använda de dagar du inte schamponerar med vanligt starkare schampo. Det är även en perfekt produkt för lockigt hår som mår bra av att ha kvar en del naturlig oljor i håret, som annars försvinner med schampot. Dränk håret ordentligt i det rengörande balsamet och låt sitta i fem minuter. Du kan också avsluta duschen med att skälja igenom håret med kallvatten för att stänga hårstrået igen. Var också noga med att återfukta håret efteråt med leave-in lotion eller arganolja i längderna.

 

3. Skölj av vid hårfästet och föna
Om du inte svettas så mycket från hårbotten så kan du istället för att tvätta håret vara lite extra noga med att skölja av dig i ansiktet, runt tinningarna och i nacken – så att hårfästet får en uppfräschning. Borsta igenom och föna håret. Det kanske känns konstigt att föna svettigt hår men så länge du sköljt av det yttersta (och håret inte är genomdränkt av svett) så kommer det inte att lukta någonting och du kan alltid ta i lite uppfräschande torrschampo.

 

4. Torrschampo funkar alltid!
Välj om du vill ha ett som bara ger en renare känsla och mild doft eller en mer volymgivade spray som du kan ha för att styla håret också.

 

5. Hårprydnad
Var lite kreativ och sätt upp håret med någon snygg klämma eller, en härlig scarf eller pryd huvudet med hatt. Perfekt sweaty hair day-räddare!

 

Läs också: Uppdatera din hästsvans – 6 snygga frisyrer att satsa på

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!