Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Härligt saftiga sötpotatisbröd med världens enklaste jordgubbsmarmelad

puff hanna goransson sotpotatis
Frukosten är dagens viktigaste mål, så det är viktigt att du får i dig en riktigt god och mättande frukost. Precis det får du om du slänger ihop dessa krispiga och saftiga frukostbröd med sötpotatis i, förslagsvis serverade med världens enklaste jordgubbsmarmelad.
Receptet hittar du här:
 
INGREDIENSER BRÖD
2 dl durramjöl
1 dl majsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 dl pumpakärnor
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm kanel, kan uteslutas
1 tsk brödkryddor, kan utesltuas
1/4 tsk salt
2 ägg
1 1/2 dl valfri mjölk
2 dl kokt sötpotatis alt. riven morot, rivet äpple eller riven zucchini t.ex
 
INGREDIENSER JORDGUBBSMARMELAD
220 g jordgubbar, frysta eller tinade spelar ingen roll
1 msk chiafrön
1 nypa vanilj
1 tsk honung
1/2 dl vatten
1 tsk citronsaft
 
GÖR SÅ HÄR:
1. Om du inte har kokt sötpotatis färdigt, riv eller hacka sötpotatis i små bitar och koka. Alternativt använd riven morot, rivet äpple eller riven zucchini, t.ex.
2. Sätt ugnen på 200C.
3. Blanda alla torra ingredienser.
4. Blanda sedan ner ägg, mjölk och sötpotatis till en jämn smet.
5. Fukta händerna i kallt vatten och forma 8 bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda i 15-20 min i mitten av ugnen.
7. Under tiden bröden gräddas mixar du ihop alla ingredienser till marmeladen till en slät smet med en stavmixer eller i en blender. Om du som jag använder frysta jordgubbar kan du tina dom lite lätt innan du mixar. Det går också bra att mixa frysta jordgubbar, då blir marmeladen som en härligt svalkande sorbet innan den tinat. Häll upp marmeladen i en burk och låt stå och svälla i 15 min minst.
 
FRI FRÅN
Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri.
FÖRVARING
Jag förvarar både bröd och marmelad i kylskåpet. Bröden blir som nybakta om dom värms på eller rostas. Det går också bra att frysa dom och ta fram och tina när du vill äta dom. Marmeladen brukar sällan hinna vara i mitt kylskåp mer än några dagar innan den är uppäten, men jag skulle gissa att den i alla fall håller ca 5 dagar i kylskåp.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!