Hälsa

Hårlössen tillbaka efter pandemin – tips inför skolstart

Enligt en Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, är hårlöss en av de åkommor som skapar störst oro bland småbarnsföräldrar. Nu när skolstarten närmar sig, och det är dags att träffa klasskamraterna igen, är risken att drabbas av hårlöss större. Apotek Hjärtat delar med sig av några bra skolstartstips för att du ska kunna säga hejdå till lössen vid skolstart.  

Foto: Shutterstock

Produkter som behandlar löss har en tydlig försäljningstopp i samband med skolstarten. Apotek Hjärtat säljer ca 60 procent mer i augusti och september än under maj och juni, sett till statistik från 2018-2021. Efter två år av pandemi med lägre försäljning av lusmedel kan man nu även se en uppgång där försäljningsnivåerna har återvänt till samma nivåer som 2019. 

– Vi ser en tydligt ökad efterfrågan på luskammar och medel mot hårlöss i samband med terminsstarten. Några enkla råd för att undvika löss är att ha som vana att luskamma ditt barn, för att upptäcka eventuella löss och kunna behandla i ett tidigt skede, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Tips för att undvika löss – och så här gör du ifall ditt barn får löss

  •  Ha som vana att luskamma ditt barn i samband med skolstart, speciellt om det går löss på förskolan eller skolan. Kamma noggrant över ett vitt papper så kan du oftast se om löss ramlar ner. Titta samtidigt efter små gulvita lusägg som sitter fast på hårstråna nära hårbotten. Titta extra noga efter löss bakom öronen och bak i nacken.
  • Rengör kammar, borstar och kepsar/mössor.
  • Dela inte kepsar/mössor, halsdukar, hårborstar och kammar.
  • Fläta gärna håret på barn med långt hår. Det finns även sprayer som motverkar lusangrepp.
  • Undersök hela familjen om en familjemedlem har fått löss, men behandla bara när du hittat levande löss och aldrig i förebyggande syfte.
  • Berätta för förskolan eller skolan om ditt barn har fått löss. Det är en fördel om alla i en grupp undersöks samtidigt.
  • Upptäcker du löss eller lusägg är det viktigt att påbörja behandling så snart som möjligt. Kombinera luskamning med någon form av behandlingsmedel. Välj i första hand ett medel som kväver eller torkar ut lössen. Följ noga instruktionerna på förpackningen.

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!