Hälsa

Helgmyset är räddat – popcorn är nyttigare än grönsaker

Nu behöver du inte ha dåligt samvete när du sitter med en stor skål popcorn på helgmyset. Det finns nämligen en studie från University of Scranton som visar att popcorn faktiskt är nyttigare än frukt och grönsaker. Va? Jo, du läste rätt.

Det vita och fluffiga snackset är nyttigare än grönsaker på grund av att de är rika på polyfenoler och samtidigt som de innehåller lite vatten. Det är tyvärr inte det vita fluffet som är det nyttigaste utan de irriterande skalbitarna som fastnar i tänderna. De innehåller hög koncentration av fibrer och anitoxidanter.

– Dessa skal förtjänar mer respekt. De är riktiga guldklimpar som är fyllda med näring. Popcorn kan vara det perfekta mellanmålet, det är det enda mellanmålet som innehåller 100 procent obearbetade fullkorn. Alla andra korn bearbetas och späds med andra ingredienser, säger Joe Vinson, som ledde studien och är professor för kemiinstitutionen vid University of Scranton, till Science Daily.

Popcorn innehåller väldigt mycket polyfenoler eftersom de endast består av ungefär 4 procent vatten, medan frukt och grönsaker brukar innehålla ungefär 90 procent. Polyfenolerna förlorar de flesta av sina hälsofördelar när de späds upp i vatten, därför är popcorn nyttigare än grönsaker.

Joe Vinson förklarar också att man såklart inte ska sluta äta frukt och grönsaker och bara äta en massa popcorn, eftersom frukten och grönsakerna innehåller mycket vitaminer och andra viktiga näringsämnen som är viktiga för hälsan. Han påpekar också att det är popcorn som du poppar i kastrull med lite rapsolja som är nyttiga och inte micropopcorn. För att göra dem lite extra nyttiga kan du poppa dem i kokosolja och toppa med kanel eller mineralsalt.

Foto: Unsplash 

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!