Hälsa

Hjärnan bakom bilden på det första svarta hålet är 29-åriga Katie Bouman

I veckan fångades ett svart hål för första gången på bild och personen bakom bilden är 29-åriga Katie Bouman. Dessutom är bilden som togs på Katie direkt efter att hon skapat bilden på svarta hålet helt oslagbar!

katie-bouman-svart-halFoto: Youtube/Unsplash

Katie Bouman är en 29-årig forskare i datavetenskap vid Massachusetts Institute of Technology som har lett utvecklingen av algoritmen som gjort det möjligt att ta en bild av ett svart hål. Bilden på det svarta hålet har spridit sig världen över, men det är inte bara den som blivit viral. I samband med att bilden på det svarta hålet hade skapats, togs det en bild på Katie som verkligen visar hennes glädje.

På bilden sitter hon vid datorn och håller händerna för munnen, på datorskärmen ser man världens första bild av ett svart hål. Till bilden skrev hon:

“Jag tittade och kunde inte tro mina ögon när den första bilden som jag någonsin gjort av ett svart hål höll på att skapas”

Det är inget snack om saken att Katie har skrivit in sig i historieböckerna och vi är så inspirerade av henne! Vill du inspireras mer av denna powerkvinna så kan du spana in hennes TED-talk där hon berättar om hur man egentligen tar kort av ett svart hål.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!