Hälsa

Hjärnforskare: Öppna kontorslandskap kan sänka prestationen med 66 %

Sitter du i ett öppet kontorslandskap om dagarna? Omringad av en och annan kollega som endera pratar lite för mycket, högt i telefon eller knappar lite för hårt på tangentbordet? Du är långt i från ensam och faktum är att hjärnforskare kommit fram till att öppna kontorslandskap är rena rama döden – i alla fall för effektiviteten och ditt välmående!

Yep, det är ett faktum. Kontorets utformning och inredning påverkar hälsan så väl som produktiviteten. Öppna kontorslandskap bidrar nämligen i snitt till att vi blir avbrutna var elfte minut, drygt 40 gr om dagen menar hjärnforskaren, Katarina Gospic.

Det tar sedan hjärnan ca tjugofem minuter att komma tillbaka till den ursprungliga uppgiften efter att ha blivit avbruten.

Här listar Katarina för Metro Jobb hur vi ska inreda våra kontor för att må bättre och kunna prestera maximalt! 

1. Undvik öppna kontorslandskap

Störande ljud kan sänka prestationen med upp till 66 procent och varje gång vi blir avbrutna kan det ta upp till 25 minuter att återfå fokus. Öppna kontorslandskap är oftast fulla av störningsmoment, och bör undvikas om det går. Forskning visar också att personer i öppna kontorslandskap mår sämre.

2. Få bort onödiga störningsmoment

Har ni öppet kontorslandskap? Inför regler för störande ljud, till exempel att signaler på telefoner ska vara avstängda och att samtal ska tas någon annanstans. Team som pratar med varandra mycket bör sitta i en egen del av lokalen. Placera inte heller skrivbord där många går förbi.

3. Tänk på akustiken

Ljud kan sprida sig över stora ytor. Använd material som absorberar ljud, som stoppade möbler, textilier och akustikplattor. Undvik hårda reflekterande material, som kakel. Men helt knäpptyst är inte heller alltid optimalt, det kan leda till att folk störs så fort någon andas. Ett lätt sorl eller brus är att föredra.

4. Få in naturen

Vi har samma hjärna som för 40 000 år sedan, när vi levde i naturen, och mår inte bra av sterila och avskalade miljöer. Människor upplever arbetsplatsen som trevligare och säger sig må bättre om det finns växter. Plastväxter funkar också, fast de såklart inte renar luften. Även naturbilder har bra effekt.

5. Välj rätt färger

Människor presterar bättre i röda, gröna eller blå rum, jämfört med vita. Grönt och blått har en lugnande effekt, och med lugnet kommer ökat fokus. Rött ökar prestationen eftersom det upplevs som lite stressande. Det är absolut inget fel på vita väggar, men försök inreda med rätt färg på rätt plats, och komplettera med rätt accessoarer för att få till helheten.

6. Satsa på ljuset

Ljus styr allt från dygnsrytmen till metabolismen och gör oss piggare och gladare. Forskning visar att rum mot solsidan gör att skolelever presterar bättre, och att patienter tillfrisknar snabbare. Inred med ljusa eller reflekterande material. Ha bra allmänbelysning, och belysning för olika uppgifter, till exempel skrivbordslampor.

Källa: Metro Jobb 

Foto: Unspalsch.com 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!