Hälsa

Idag är det Världsprematurdagen – en dag som uppmärksammar för tidigt födda

Den 17 november 2021 är det Världsprematurdagen – en dag som ökar medvetenheten kring för tidigt födda barn.

Foto: Unsplash

Om ett barn föds före vecka 37 räknas det som prematur. Barn kan överleva från och med vecka 22, även om det räknas som extremt för tidigt födda barn.

1 av 10 föds för tidigt

Att ett barn föds för tidigt kan bero på många saker, men det kan också vara svårt att veta anledningen. Det kan bero på att värkarbetet startar eller på att fostervattnet går. Det kan också bero på sjukdomar eller andra komplikationer hos den födande. Enligt WHO föds ca 15 miljoner barn för tidigt varje år vilket motsvarar ca 1 av 10.

Kan behöva vård

Barn som föds för tidigt behöver ofta någon form av vård på en neonatalavdelningen. Barn som föds mellan vecka 34 och 36 brukar endast behöver vård en kortare tid men barn som föds tidigare kan behöva vård under en längre tid. Barnet ska ligga hud mot hud så mycket det är möjligt men behöver ofta hjälp att hålla kroppstemperaturen.

För tidigt födda barn följs upp noga och man kan därför upptäcka eventuella komplikationer och ge behandling tidigt, det kan handla om motorik, syn, hörsel, koncentration och inlärning.

Källa: 1177

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!