Hälsa

Jada Pinkett Smith om håravfallet: Otroligt skrämmande

Det var under årets Oscarsgala som Will Smith slog till Chris Rock efter att denne skämtat om Jada Pinkett Smiths kortklippta frisyr. Pinkett Smith lider av alopeci sedan några år tillbaka, något som hon först berättade om 2018.

Foto: Skärmdump Youtube

Jada Pinkett Smith talade för första gången öppet om sina problem med alopeci under ett avsnitt av Facebook Watch-serien “Red Table Talk” 2018.

“Otroligt skrämmande”

“Det var otroligt skrämmande när det började. Jag var i duschen en dag och hade en handfull hår i händerna och tänkte, ‘Herregud, håller jag på att bli skallig?'”, sa Pinkett Smith.

Skådespelerskan berättade att hon hanterade håravfallet genom att se saken ur ett andligt perspektiv:

“Till och med i min skräck och rädsla och när jag tänkte ‘Herregud, varför är du så rädd för att tappa håret?’ så var jag tvungen att sätta in det i ett andligt perspektiv, för den högre kraften tar så mycket från folk. Folk har cancer, folk har barn som är sjuka. Jag ser hur den högre kraften tar saker varje dag. Om den högre kraften vill ta ditt hår, så är det hår? När jag såg det ur den synvinkeln blev jag lugnare.”

Växer ofta tillbaka inom ett par år

Alopeci är i själva verket en term som syftar till alla former av håravfall. Dermatologen Dr George Cotsarelis berättar för The New York Times att Jada Pinkett Smiths håravfall ser ut att vara alopecia areata.

Enligt vårguiden är alopecia areata en sjukdom som kan orsaka fläckvis håravfall, oftast uppe på huvudet, i skägget eller på underbenen. För många växer håret ut igenom inom ett par år:

“Ditt hår har alltid förmågan att växa tillbaka om du blir av med inflammationen”, säger Dr Cotsarelis .

Kan förbättras med rätt behandling

Hos vissa kommer håret inte tillbaka och generellt sett finns det inget botemedel mot sjukdomen, något som kan ge upphov till ångest.

Dermatologen Dr Angela Lamb berättar dock för The New York Times att tillståndet kan förbättras med hjälp av rätt behandling:

“Ofta kan vi få ett resultat där du inte ens lägger märke till tillståndet längre.”

Källor: Vårdguiden, US Weekly, The New York Times

Foto: Skärmdump Youtube

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!