Hälsa

Högtider utan miljöförstöring – här är godiset som innehåller palmolja

Palmolja är en riktig miljöbov och finns i många produkter, dessutom i många av våra populäraste godisar. Har du egentligen koll på vad produktionen av palmolja resulterar i och vilka produkter som innehåller palmolja och inte? 

Foto: Unsplash

Ordet “palmolja” klingar inte bra i öronen, eller hur? För att veta att och varför du ska välja bort produkter som innehåller palmolja och därmed har negativa effekter på miljön kan det vara bra att veta vad dess miljöpåverkan egentligen beror på.

Framtagningen av palmolja resulterar i att det skövlas värdefull regnskog i bland annat Indonesien och Malaysia, vilket i sin tur gör så att de djur och växter som finns i skogarna tvingas försvinna från området. Odlingen av palmolja bidrar också till ökade utsläpp av växthusgaser. Känner du att du vill vara med och bidra till att palmolja slutar produceras? Undvik då de produkter som innehåller palmolja. Genom att vi som konsumenter gör en tydlig markering mot produkter som innehåller palmolja kan vi faktiskt göra skillnad.

Produkter som innehåller certifierad palmolja är dock ett bättre alternativ, då den produceras på ett miljövänligare sätt. Enligt Världsnaturfondens råd bör konsumenter ställa krav på företagen att använda ansvarsfullt producerad palmolja. Att fråga i butiken och endast köpa produkter från företag som använder 100 procent certifierad palmolja är alltså bra tips.

Certifierad palmolja finns alltså, men har kritiserats av bland annat Naturskyddsföreningen och Greenpeace. Kritiken har bland annat handlat om att RSPO-certifieringen som många använder sig av inte innebär en certifierad palmolja, utan endast ger stöd till produktionen av certifierad palmolja. RSPO har även fått kritik då de tillåter användningen av bekämpningsmedlet Parakvat som är förbjudet inom EU då det är skadligt mot djur, natur och människor.

Det du kan hålla ett extra öga på är godiset vi äter vid högtider. Det är nämligen många produkter bland både påsk- och julgodis-sortimentet som innehåller den miljöförstörande oljan. Vill du ha hjälp att navigera dig i godishyllan? Kika in de två listorna nedan där du hittar det godis som innehåller palmolja, samt det godis som inte gör det!

Godis som innehåller palmolja:

Aladdin-asken och Paradis-asken innehåller (certifierad) palmolja.

Delicato-asken innehåller (certifierad) palmolja.

Merci-askarna

Lindt – alla fyllda praliner innehåller (certifierad) palmolja. Den rena chokladen, till exempel chokladtomtarna, är däremot fria från det.

Lindor choklad.

Många av ischokladsorterna, till exempel Friedel. Läs på förpackningarna om det står vilka vegetabiliska oljor som ingår.

Anthon Berg Guldask innehåller palmolja. Marsipanbröden gör inte det, precis som pralinerna med plommon- blåbär/vodka- och jordgubb/champagne-fyllning.

Nutella innehåller (certifierad) palmolja.

Fazer julchoklad, även Fazers andra fyllda praliner samt Geisha och Wienernougat innehåller (certifierad) palmolja. Dock inte deras rena mjölkchoklad eller chokladkakan med hasselnötter.

Marabou klassiker som Twist-påsen, Daim, Co-co, Japp, Tack-praliner, Chokladhjärtan innehåller (certifierad) palmolja. En maraboukaka i ren mjölkchoklad är dock fri från det.

Snickers, Mars, Twix och Kit-kat innehåller palmolja.

Cloettas Romerska bågar, Polly, Ako-kola, kexchoklad, Plopp och Rollo-kola innehåller (certifierad) palmolja. Så även juleskum med chokladöverdrag. Skumtomar utan choklad är dock fria från palmolja.

Ferrero: Rocher och Kinderägg innehåller båda (certifierad) palmolja.

Storck: Toffifee innehåller palmolja.

Den mjuka Werther’s Chewy Toffee innehåller palmolja, dock inte karamellen Werther’s Original.

 

Godis som inte innehåller palmolja:

Juleskum utan choklad från Cloetta.

Marabous Noblesse.

After Eight från Nestlé.

Toblerone.

Gammaldags Bravo-kola från Polkapojkarna.

Chokladtomtar från Friedel.

Chokladaskar från Valrhona.

Ren mjölkchoklad från Lindt, Marabou och Fazer.

 

Som sagt – håll koll på innehållsförteckningen!

Källa: MåbraNaturskyddsföreningen, Greenpeace 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!