Hälsa

Kolla in när forskarna skapar veganskt läder av hälsodrycken kombucha

Kläder gjorda av en bakterie? Ja, det är faktiskt inte så konstigt som det låter. I USA och Storbritannien har flera modeller redan gått nerför catwalken i kläder skapade av kombucha-svampen.

kombucha_980Foto: REX / Unsplash
Källa: ABC News

Kombucha, som tas fram genom att avsvalnat sötat te genomgår en jäsningsprocess, har länge använts i Asien och de senaste åren även bland hälsomedvetna västerlänningar som en nyttig törstsläckare och ett bra alternativ till sötade och alkoholhaltiga drycker. Men användningsområdena slutar inte där, forskare och designers från Queensland University of Technology i Australien driver just nu ett revolutionerande klädprojekt där de tar fram ett vattentätt och tåligt textilliknande material – från fermenterat kombucha-te. Bakteriekulturen kombineras med jäst till en massa som sedan torkas och behandlas med kokosolja för att skapa en textil som kan användas till kläder och väskor.

Utvecklingen och experimenten är ännu i sin linda men forskarna spår att kombucha-lädret kommer bli ett av framtidens material. Kombucha kan vi ju till och med göra själva hemma i köket!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!