Hälsa

Lär dig laga mat klimatsmart – Expertens 5 bästa tips

Har du klimatångest och vill bli bättre på att ta hand om vår miljö? Lär dig göra klimatsmarta val redan i matbutiken som gynnar vår planet.

Foto: Unsplash

Ingen kan ha gått miste om att vårt klimat är hotat. I en undersökning från Ica, i samarbete med Kantor Sifo, visar det sig att varannan svensk lider av klimatångest och att över 70 procent vill bli bättre på att handla klimatsmart. Det som dock kan vara svårt är att veta hur man ska gå tillväga.

– En stor del av våra val i butiken sker på autopilot, vilket ibland kan leda till beslut som varken är bra för oss själva eller klimatet. Att välja rätt kan upplevas svårt, vilket i sin tur kan skapa en känsla av maktlöshet och minskat engagemang, säger Ida Lemoine, beteendestrateg på Beteendelabbet.

Maria Smith som är chef CR strategi och utveckling på Ica Sverige, har tillsammans med Ida tagit fram fem tips som hjälper dig att konsumera och äta mer klimatsmart.

Ställ inte för höga krav

Ta ett steg i taget. Du behöver inte gå från noll till hundra, men att till exempel byta ut en del av köttet i grytan mot bönor eller rotfrukter.

Handla när du är pigg och på bra humör

När man är trött är det lätt att ta den enkla vägen och handla det man brukar handla. Om man istället är pigg och glad så kan det vara lättare att göra smarta och bättre val.

Förenkla för dig själv

Förbered dig med klimatsmarta recept innan du går och handlar så att du slipper att stå i matbutiken utan någon som helst inspiration.

Gör det socialt

Gör det till en grej och få din omgivning att haka på den klimatsmarta livsstilen. Det blir roligare att göra saker tillsammans och att kunna dela med sig av sina upplevelser.

Använda dina sinnen för att minska svinnet

25 procent av matens klimatpåverkan beror på matsvinn, vilket beror på att det slängs mat som det inte är något fel på. Lukta på maten och använd ditt sunda förnuft för att avgöra om maten behöver slängas, innan du kastar bort den.

Källa: ICA

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!