Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Längdstjärnan Anna Haag: ”Jag undviker förbud – det ger mig stresspåslag”

Anna Haag Metro Mode Hälsa

Anna Haag är längdstjärnan som nyligen belönades med en bragdmedalj för sin insats till det historiska guldet som damstafettlaget körde hem under OS i Sotchi. Nu till vintern står hon åter på skidorna – denna gång med klassiska Tour de Ski som höjpunkt. På sin blogg delar Anna med sig av sitt liv som elitskidåkare och hon har många gånger kritiserat hur kvinnliga kroppar blir attackerad med oönskade åsikter och kommentarer. För Metro Mode Hälsa delar Anna Haag med sig av sitt hälsoliv.

Vad är hälsa för dig?
– Ju mer medveten man blir om hur man själv mår så inser man att hälsa och välmående är en kombination av det psykiska och det fysiska, det hänger alltid ihop. För mig är en lång löptur i skogen lika mycket rekreation för kroppen som för knoppen.

Vad gör du för att må riktigt bra?
– Jag försöker att prioritera och säga nej till saker som jag vet tar mer energi än vad de ger. Jag äter alltid med jämna mellanrum och undviker att låta blodsockret sjunka för lågt. Och jag tränar. Även om träningen är mitt jobb så är det också något som får mig att må bra. Miljön runt omkring, som fjäll och berg, har en magisk inverkan på mig – det får mig helt enkelt att må bra.

Är det svårt att vara hälsosam som elitatlet?
– Våra kroppar är vårt absolut viktigaste verktyg för att nå våra drömmar och om det är något vi vårdar så är det vår kropp. Vi kan inte vara undernärda, även om det i vissa avseenden kan vara bra att väga lite mindre för att åka snabbare. Men ju lättare man är, desto mindre muskler har man – och desto svagare är man.

Vad är din bästa träning?
– Trots att jag är skidåkare så älskar jag att springa och får jag välja vad jag ska göra en dag när jag inte har något förbestämt träningspass, så springer jag helst. Gärna på nya stigar där jag inte möter några människor, och helst i fjällen.

Vilken träning är den värsta du kan tänka dig?
– Det är få träningspass som jag innerligt ogillar. Oftast beror det på hur min mentala och fysiska status är. Är jag väldigt sliten, fysiskt eller mentalt, kan jag hata ett pass som jag älskar en vanlig dag. Myrar och jag kommer inte så bra överens dock. Hur bra träning det än är, så blir jag allt som oftast arg när jag snubblar runt där ute på myren och försöker få till ett bra pass…

Brukar du tänka på att äta “hälsosamt”?
– Jag försöker att äta ekologiskt i så stor utsträckning jag kan. Under säsong är jag väldigt noggrann med vad jag äter och då försöker jag att undvika vissa saker. Men jag undviker att ge mig själv förbud, det ger mig bara mer stresspåslag. Däremot vill jag förtydliga att bara för att jag är elitidrottare så är det inte en självklarhet att man ratar socker, det är mer en grej jag gör för att känna mig lite mer ”seriös” när vi börjar tävla. Ofta är det faktiskt just socker i form av kakor och godis som gör att vi klarar hårda pass under träningsåret och under en tuff tävlingsperiod så som Tour de Ski eller ett mästerskap. Då kan kakor och godis vara en räddning som gör att resultaten blir så som man vill.

Vad är ditt bästa hälsotips som du vill dela med dig av?
– Motionera på din nivå och kom ihåg att vi behöver både styrka och kondition. Styrkan ger dig muskler som gör dig starkare, vilket gör att du behöver mer energi för att ”driva” din kropp. Så gör lite av allt. Ät lite av allt. Inte jämnt, men då och då. Balansera livet. Vad är livet om man inte får njuta emellanåt? Var nöjd med dig själv, hur din kropp ser ut och vad den kan utföra.

Vad ser du mest fram emot under kommande tävlingssäsong?
– Tour de Ski – utan undantag. Sen längtar jag bara allmänt till att få dra ned på träningsmängden och börja fokusera mot tävlingar. Dra på mig nummerlappen och bara köra!

Av: Sara Rönne
Foto: Anna Haag

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!