Hälsa

Många kvinnor är oförberedda på klimakteriet, visar undersökning

En ny undersökning visar att en stor del av alla kvinnor på väg in i klimakteriet är oförberedda på de förändringar som väntar dem. Därför släpps nu en ny skrift som ska bidra till ökad kunskap och större öppenhet kring ämnet.

Foto: Shutterstock

Trots att det är 2023 råder det stor brist på kunskap om klimakteriet, det visar en ny undersökning utförd av Kantar SIFO på uppdrag av Mbrace, Orifarm Healthcare.

“Behöver bryta stigmat och skammen”

Enligt undersökningen har hela 61 % av alla kvinnor på väg in i klimakteriet dålig kunskap om och är oförberedda inför klimakteriet. Dessutom upplever 4 av 5 kvinnor fördomar som baseras på okunskap hos omgivningen.

Dessa fördomar påverkar i sin tur hur kvinnor kommunicerar kring förändringarna: trots att 90 % av de kvinnor som genomgår klimakteriet påverkas av detta i sin vardag väljer endast var tredje kvinna att prata öppet om ämnet – och endast hälften av kvinnor som befinner sig i parrelationer berättar öppet om sina besvär för sin partner.

Alexandra Pascalidou, författare och ordförande i UN Women Sverige, anser att detta är oacceptabelt:

“Vi behöver bryta stigmat, skammen och tystnaden kring klimakteriet. Jag vill dela mina erfarenheter och förmedla det jag själv hade behövt innan jag gick in i klimakteriet”, säger hon i ett pressmeddelande.

Släpper skrift om klimakteriet

För att bidra till ökad kunskap och större öppenhet kring ämnet släpper Mbrace skriften Klimakteriekapitlet, där Alexandra Pascalidou medverkar tillsammans med Mbrace’s experter inom klimakteriet, inför klimakteriedagen den 18 oktober.

Med Klimakteriekapitlet – För alla kvinnor och alla andra för den delen hoppas Mbrace kunna öka kunskapen hos alla:

“Klimakteriet behöver normaliseras på samma sätt som pubertet och åldrande. Det behövs kunskap om klimakteriet innan symptom kan förekomma”, säger Samra Srndic från Mbrace.

Klimakteriekapitlet släpps den 18 oktober och finns tillgängligt för alla på www.klimakteriekapitlet.se.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!