Hälsa

Maria Farm i WomanUp-podden: “En fördom om terapi är att problemen blir värre om man pratar om dem”

Världen är långt ifrån jämställd! Det har #metoo visat och fortsätter att visa. Metro Modes nya storsatsning WomanUp-podden väljer därför att ge ordet till några av Sveriges mest inspirerande kvinnor, och låter dem öppna upp om viktiga ämnen, utifrån egna erfarenheter! I podden tar vi upp allt från psykisk ohälsa till ätstörningar, hälsohets, kvinnofällor, övergrepp, samhällsideal och sorg. I slutet av varje avsnitt bjuder vi in psykologen Maria Farm till samtalet, där vi diskuterar avsnittet samt får värdefulla tips och råd. Här kan du lära känna Metro Modes favoritpsykolog lite närmre!


Fotograf: Jörgen Hildebrandt

Berätta lite kort om vem du är?

Psykolog, författare och egen företagare på 42 år. Mamma till två döttrar. Tredje bebis på väg till våren.

Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?

Optimist, nyfiken, pratglad.

Vad tänker du på när du hör ordet Woman Up?

Nu kör vi så det ryker mot mer jämställdhet och hälsa!

Hur ser en vanlig dag ut i ditt liv?

Jag arbetar på min privata mottagning med mina klienter. Vanliga teman de vill ha hjälp med är ångest, nedstämdhet eller stressrelaterade problem. Jobbet är givande och meningsfullt och ofta känner jag att jag kan hjälpa till och bidra till att människor mår bättre. Har jag mina barn är kvällarna fulla av aktiviteter för och med dem. Lika trött som man kan bli av mammarollen lika fantastiskt roligt är det att vara med dem och se dem utvecklas. En favoritstund på dagen är när vi läser godnattsagor.

Har jag inte barnen träffar jag ofta min särbo.

Hur kommer det sig att du blev psykolog?

När jag var liten ville jag, utöver att skriva böcker, bli privatdetektiv. Ibland tänker jag att det är vad jag blev också ; – ) Jag drivs av att förstå hur saker hänger ihop, varför vi gör som vi gör och hjälpa människor att bli medvetna om de här processerna.

Vad är roligast i ditt jobb?

Att varje samtal på sitt sätt är unikt. Att jag varje dag faktiskt får lära mig ngt nytt el får höra ngt jag inte kunde förutspå när jag vaknade.

Och mest utmanande?

Att få ta del av smärtsamma minnen hos klienter eller upplevelser av att ha varit utsatta. Höra om t ex övergrepp eller missbruk som påverkat negativt. Sitta med sörjande.

Varför tackade du ja till att samarbeta med WomanUp-podden?

Jag tyckte det lät som ett intressant upplägg. Dessutom är genus- och jämställdhetsfrågor en av mina hjärtefrågor, utöver att öka kunskap om psykisk ohälsa men också vad vi kan göra för att ta hand om oss o främja psykiskt välmående.

Vad har du för relation till ämnena som lyfts till ytan i WomanUp-podden?

En daglig och ständigt pågående relation! De dyker ofta upp i mina klientsamtal.

Hur kan terapi hjälpa människor som känner igen sig i ämnena som lyfts i WomanUp-podden, tex psykisk ohälsa, ätstörningar, hälsohets, samhällsideal och sorg?

Terapi kan hjälpa till att ringa in, problemformulera, skapa meningsfulla mål och hjälpa till insikt. Den kan öka modet hos någon att pröva nytt, göra annorlunda och samtidigt vara en plats där man vågar berätta om skamfyllda tankar och känslor som man kanske sällan eller aldrig kunnat prata om.

Hur går arbetet vanligtvis till när man kommer till dig för att få hjälp?

Vi kartlägger och ringar in varför klienten sökt min hjälp och vad hen vill uppnå med vår kontakt. Vi arbetar sen på olika sätt förankrade i KBT-teori och metod för att t ex konfrontera rädslor, hantera ångest, minska nedstämdhet och öka livsglädje.

Vilka är de vanligaste fördomarna för att ”söka hjälp hos en psykolog”?

Att problemen blir värre när man pratar om dem. Att andra kommer tycka man är konstig. Att psykologen är konstig!

Kan ett problem vara ”för litet” för terapi?

Det är mkt sällan folk kommer till mig för bagateller. Det vanliga är snarare att man gått och funderat rätt länge på att prata med någon.

Vad får dig att gå upp om morgonen?

Det omvända skulle kännas mkt konstigt ; – )

Att ge sig upp o ut i verkligheten och världen, vara med de människor som är viktigast för mig och göra det som inspirerar mig.

Vad inspirerar dig i ditt jobb?

Mina klienter!

Vad gör du helst en ledig dag?

Rör på mig på något sätt, skriver och läser lite, är med familj, lagar god mat.

Vad gör dig så arg så att du inte vet vart du ska ta vägen?

Uppenbara orättvisor och ojämlikheter.

Vad är det bästa med att leva?

Att få vara med andra. Ibland att få vara själv en stund, hinna ikapp mina egna tankar. Skratta och älska.

Vilken stark kvinna skulle du vilja att vi bjöd in till WomanUp-podden?

Det finns så många! Igår blev jag inspirerad av Oprah Winfreys Golden Globe-tal t ex, men här på hemmaplan lyssnar jag gärna på Birgitta Olsson eller Gudrun Schyman. Eller varför inte någon skådespelerska från MeToo-uppropet? Eller en icke-kändis: en flykting som tagit sig hit mot alla odds, en engagerad läkare eller barnmorska, en driven företagare med egna idéer … Många kvinnor är intressanta att lyssna på när de ges plats och tid.

Här kan du lyssna på första avsnittet av WomanUp-podden med Alice Bah Kuhnke >> 

I slutet av varje avsnitt av WomanUp-podden får varje gäst dela med sig av sitt livs motto och favorit-quote i podden. Sveriges kultur och demokratiminister Alice Bah Kuhnke valde till exempel ”I´m not here to please”! Vill du ha det grymma citatet på snygg t-shirt (eller någon annan gäst motto), så kan du gå in på metromode.se/womanup >> Det bästa av allt? 40 kronor av varje såld t-shirt går till just Kvinna till Kvinna och deras kamp för kvinnors rättigheter runt om i världen.

 

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!