Hälsa

Mensfattigdom – vad är det?

I veckan är det Menstrual Hygiene Day, och i samband med det har Intimina gjort en undersökning om mensfattigdom. Den visar att 1 av 5 tillfrågade inte har råd med ett så basalt behov som mensskydd.

Foto: Instagram @intimina

Bland unga, arbetslösa och sjukskrivna är siffrorna ännu högre. Mensfattigdom, eller period poverty, är en stor global utmaning som drabbar menstruerande flickor, kvinnor och icke-binära över hela världen. Det handlar främst om bristen på mensskydd, säkra, hygieniska utrymmen att använda dessa på och rätten att hantera sin menstruation utan skam eller stigma. Detta är en stor utmaning på många platser i världen och leder till svårigheter som kan drabba både utbildning och jobb.

Så många svenskar har inte råd med mensskydd

I maj genomförde Intimina, ett svenskgrundat varumärke för produkter inom intimhälsa, en enkätundersökning tillsammans med Pink Room. De undersökte hur många svenskar som vid något eller flera tillfällen inte haft råd med mensskydd. Det visade sig att hela 21% av de tillfrågade svarade att de vid något tillfälle inte haft råd att köpa mensskydd. Detta hade i sin tur påverkat delvis den psykiska hälsan negativt, hindrat tillfrågade från att upprätthålla hälsofrämjande vanor och i vissa fall lett till frånvaro från jobb eller skola.

Grundläggande och basalt behov

Bland gruppen tonåringar verkar problemet vara än mer utbrett och värst drabbade är arbetssökande och sjukskrivna, där nästintill varannan uppgav att de inte haft råd med mensskydd. Elvira Eriksson, kommunikationschef på Intimina Sverige hoppas att undersökningen ska öppna ögonen för folk och visa att tillgång till mensskydd är ett grundläggande och basalt behov som inte ska vara en klassfråga. “Resultatet av undersökningen är chockerande. Oavsett var i världen så är det ovärdigt att inte ha tillgång till mensskydd, många har kanske trott att länder som Sverige är skonade från mensfattigdom, men så är uppenbarligen inte fallet”, säger hon.

I samband med Menstrual Hygiene Day skänker Intimina en menskopp för varje såld Intimina-kopp till organisationer som på olika sätt stöttar utsatta kvinnor.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!