Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Metro Mode testar och utser de bästa kompressionsstrumporna 2018!

Att lägga krut på vilka strumpor man tränar i kan kännas som ett onödigt fokus, men faktum är att strumpvalet kan göra stor skillnad för såväl känslan och prestationen under träningen, som för återhämtningen efter passet. Här listar vi anledningarna till varför du ska välja träningsstrumpor – och tipsar om de bästa kompressionsstrumporna i butik just nu!

I den här artikeln förekommer annonslänkar till återförsäljare.

 

Du som har tränat ett tag har säkert både hört och upplevt att funktionsmaterial, som andas och transporterar bort fukt från kroppen, är det bästa valet i träningskläder. Och det gäller inte bara tajts och tröjor utan alla lager, det vill säga även underkläder och strumpor. Om du styrketränar på gymmet någon gång i veckan kanske specifika träningsstrumpor känns som överkurs. Men ju mer “rörlig” och intensiv träningsform du ägnar dig åt, desto fler fördelar kommer du få av att byta ut bomullsstrumporna mot strumpor i funktionsmaterial som ull eller syntet.

Två viktiga skillnader mellan vanliga strumpor och träningsstrumpor:

– Träningsstrumpor är mer elastiska och har ett fastare grepp runt vaden, häl och fot, så att de inte glider ner.

– Vanliga strumpor innehåller ofta ren bomull som drar åt sig fukt istället för att föra bort den från huden. Strumpor som blir blöta (av svett eller om du springer ute i dåligt väder) är både obehagliga och kan leda till skavsår.

När och varför kompressionsstrumpor?

Kompressionsstrumpor är inte bara för äldre personer och de som vill behålla god cirkulation i benen under långa flygresor. I dag kan du se den här typen av knälånga strumpor på var och varannan löpare och även bland många som styrketränar på gymmet. Teorin bakom kompressionsstrumpor är att de ger ett tryck på underbenen, från ankeln och upp mot knät. Blodcirkulationen ökar vilket gör det lättare för kroppen att pumpa tillbaka blodet upp mot hjärtat.

Blodvolymen (som en vuxen människas hjärta kan pumpa per minut) kan öka upp till fem gånger vid fysisk ansträngning. Utan kompressionsstrumpor kan benen kännas stumma och svullna efter hård fysisk träning eftersom blodcirkulationen i benen är sämre än i andra delar av kroppen (det är ett hårt jobb för hjärtat att pumpa blodet upp från fötterna och underbenen tillbaka till hjärtat).

Det finns även fördelar med att dra på sig kompressions- eller stödstrumpor när du är gravid, både under och mellan träningspassen. Under graviditeten förändras blodcirkulationen i kroppen på grund av ett högre ventryck i benen, som kan vara upp till tre gånger större än det normala i slutet av graviditeten. Venerna är de blodkärl som pumpar blodet tillbaka mot hjärtat för att syresättas på nytt.

Kompressionsstrumpor är alltså ett skönt stöd under träningen som kan göra att passet känns lättare att genomföra, men huruvida prestationsförmågan förbättras råder det delade meningar om inom forskningen. Strumporna verkar däremot kunna mildra känslan av träningsvärk efter passet.

Kompressionsstrumpor – bäst i test!

Vi på Metro Mode-redaktionen har testat några av de vanligaste modellerna på marknaden just nu, under löpträningspass och gravidträning. Här nedanför hittar du vår utvärdering.

När du köper dina strumpor, tänk på att det är viktigt att välja rätt storlek eftersom de ska ge rätt tryck runt de kroppsdelar plaggen sitter på. Gå i första hand efter tillverkarens rekommendationer (storlekarna anges ofta i vadmått) och testa dig fram.

Foto: Cassandra Lundgren

2XU Compression Performance Run Sock KÖP

2XU Compression Performance Run Sock

Pris: 499 kronor.
Betyg: **** fyra stjärnor.

“Det här ska vara den mest tekniskt avancerade och prestationsinriktade kompressionsstrumpan på marknaden. Och visst ger de bra stöd under passet! Sömnlösa sockar med zonindelade kompressionspartier som sitter väldigt bra på foten. Lite väl dyra, vilket drar ner betyget något.”

Köp dem här!

KÖP

Nästa bild
Gococo – Compression superior KÖP

Gococo – Compression superior

Pris: 349 kronor.
Betyg: ***** fem stjärnor full pott!

”Jag har aldrig använt kompressionsstrumpor tidigare och första känslan var klaustrofobi när jag drog på mig dem. Väl på plats satt de som en smäck och höll sig på plats hela passet.”

“Jag brukar lätt få krampkänningar i vaderna när jag är ute och springer, men nu upplevde jag inte det.”

“De satt skönt runt foten och formade sig bra.”

“Priset är lite för saftigt för mig – men springer du flera gånger i veckan skulle jag rekommendera dem!”

“Kraftigt stöd som verkligen ökar cirkulationen. Framförallt under längre löppass agerar de utmärkt stöd. Dessa kompressionsstrumpor ska stabilisera vadmuskeln extra mycket vilket det känns som att de gör. Ingen kramp i dessa strumpor under längre pass. Älskar dem!”

Köp dem här!

KÖP

Nästa bild
Gococo – Compression KÖP

Gococo – Compression

Pris: 259 kronor.
Betyg: *** tre stjärnor.

“Aningen mindre stöd än storasystersockan ‘Compression Superior’. Men de är prisvärda, ökar cirkulationen och minskar risken för kramp – för en rimlig peng.”

Köp dem här!

KÖP

Nästa bild
Adidas – Alphaskin Lightweight Cushioning Over-the-Calf Kompressionsstrumpor KÖP

Adidas – Alphaskin Lightweight Cushioning Over-the-Calf Kompressionsstrumpor

Pris: 279 kronor.
Betyg: ** två stjärnor.

“De här strumporna ger ingen hardcore-kompression men de sitter väldigt skönt under passet och passar bra  för den som vill ha lätt stöd runt underbenen.”

“Materialet är tjockare än vad jag är van vid för kompressionsstrumpor. Jag rekommenderar dem hellre som stöd under styrkepass (för dig som till exempel är gravid) än som strumpor under riktigt svettiga löp- och andra konditionspass.”

Köp dem här!

KÖP

Nästa bild
Adidas – Alphaskin Lightweight Cushioning Strumpor KÖP

Adidas – Alphaskin Lightweight Cushioning Strumpor

Pris: 149 kronor.
Betyg: * en stjärna.

“Detta ska vara en stötdämpande strumpa med antihalk så att de sitter på plats under träningspasset. Märker dess värre inte någon av dessa effekter. Sockan är skön men lite klumpig och tar stor plats i skon. Kompressionen märks inte av.”

Köp dem här!

KÖP

Nästa bild
Soc U Run compression KÖP

Soc U Run compression

Pris: 149 kronor.
Betyg: *** tre stjärnor.

“Bekväma, prisvärda och snygga strumpor men som inte ger jättebra kompression. Passar bäst för kortare rundor då de inte har så bra stöd.”

Köp dem här!

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!