Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Middagstips: Hälsoprofilernas veckomatsedel med goda och nyttiga recept

Anja Forsnor, Hanna ”Hur bra som helst” Göransson, ”Foodjunkie”-Edita och Sara “träningsglädje” Rönne bjuder på fem recept som lägger grunden för en god och hälsosam vecka.

 

 

Här hittar du fler veckomenyer:
Middagstips! Veckomatsedel med zoodles, potatisvåfflor, och vegetariska tacos >>
Middagstips! Veckomatsedel med världens godaste köttfärssås, zucchinipasta och proteinpannkakor >>

Måndag: Foodjunkies Varma grekiska sallad

Måndag: Foodjunkies Varma grekiska sallad

Sjukt gott ihop med typ bulgur eller liknande.
Stora tomater eller små körsbärstomater
Fetaost
Oliver
Basilika
Olivolja
Salt
Svart peppar

Bara att lägga allt i en ugnsvänlig form och låta det mysa ihop sig i ugnen. Ta ut när ni tycker det har fått en fin färg!

Nästa bild
Tisdag:

Tisdag: "Träningsglädje"-Saras Grönkålspaj

Pajdeg:
Hacka samman 100 gram smör med 2 dl grahamsmjöl och 1 dl vetemjöl samt en nypa salt. Tillsätt 1-2 msk vatten och jobba ihop till en deg.
Tryck ut i en form och låt vila i kyl i ca 30 minuter. Förgrädda 10 minuter på ca 200 graders värme.

Äggstanning:
Vispa ihop 3 ägg med 1.5 dl grädde och 1 dl mjölk (alternativt välj 2.5 dl matlagningsgrädde). Tillsätt lite salt och muskot om du gillar det. Rör i 2 dl riven cheddar. Häll över den förvällda grönkålen och grädda i ca 25-30 minuter på 175 graders värme.

Nästa bild
Onsdag: Hannas Heta butternutsoppa med ingefära och rostade pumpafrön 

Onsdag: Hannas Heta butternutsoppa med ingefära och rostade pumpafrön 

Ingredienser:
Receptet ger ca 1 liter soppa
400 g pumpa, jag använde butternut, annan pumpa går också bra
6 dl vatten, eventuellt mer till önskad konsistens
1-2 tsk örtsalt, eventuellt mer eller mindre efter behag
2 rågade msk färsk riven ingefära
1 gul lök, finhackad
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
1 dl fet kokosgrädde (den tjocka krämiga delen) + 1 dl till servering
1-2 tsk honung eller agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
Saften av 1/2 citron
1/2 tsk svartpeppar
1 krm curry
1 krm cayennepeppar
1 msk torkad koriander, kan uteslutas
Kokosolja till stekning
1 dl pumpafrön, rostade i stekpanna med lite salt

Gör så här:
1. Dela pumpan. Gröp ur fröna. Det är lite pillgöra men spara dom gärna, väldigt goda att rosta.
2. Skala sedan pumpan och dela den i små bitar.
3. Koka tillsammans med saltet i 6 dl vatten tills bitarna är mjuka, 10-20 minuter beroende på hur stora bitar du gör.
4. Stek under tiden vitlök, lök och ingefära i kokosolja i en stekpanna.
5. När pumpan är mjuk häller du i löken tillsammans resterande kryddor samt kokosmjölken, citronsaften och honungen.
6. Mixa soppan slät med en stavmixer och låt puttra under lock i 15-20 minuter.
7. Ju längre den står desto mer kommer den underbara ingefärasmaken fram.
8. Smaka av soppan och krydda eventuellt med mer salt, svartpeppar, koriander, citron och honung efter behag.
9. Rosta pumpakärnorna i lite örtsalt i en stekpanna, jag använde samma som jag stekt löken i.
10. Servera soppan med en klick naturell kokosgrädde, rostade pumpakärnor och eventuellt lite mer koriander på toppen.

Fri från: Gluten, raffinerat socker, mejeriprodukter, ägg och nötter.

Tips: Addera lite citrongräs, thaibasilika och kokosflingor till soppan så får den fantastiska asiatiska influenser som får smaklökarna att dansa.

Nästa bild
Torsdag: Anja Forsnors snabba risotto på kamutvete 

Torsdag: Anja Forsnors snabba risotto på kamutvete 

1 portion
1 dl kokt kamutvete
grönsaker, t.ex. champinjoner, paprika och zucchini
1 msk oatly på mackan eller annan färskost
1 msk ajvar relish
1 tsk röd pesto på soltorkade tomater
salt, peppar
kokosolja att steka i
toppa med:
parmesan
färsk basilika

Skär grönsakerna och stek i kokosolja med medelhög värme. Tillsätt en skvätt vatten så att grönsakerna blir mjuka. Häll ner kokt kamutvete (ris, råris, bovete eller quinoa går lika bra) tillsammans med ajvar och pesto och låt puttra några minuter. Rör ner en klick färskost så risotton blir riktigt krämig och ta av den från plattan.
Servera med hyvlad parmesan och färsk basilika. Voila!

Nästa bild
Fredag:

Fredag: "Träningsglädje"-Saras Laxburgare med lime- och basilikamayo

Frysta laxfiléer i portionsformat

När de tinat lägg dem i en blender tillsammans med 1 ägg och basilika
Krydda med salt och peppar
Forma till två runda biffar och stek i pannan.

Lime- och basilikamayo:
0,5 dl majonnäs
Några basilikablad (hackas)
1/2 pressad lime
1 liten klyfta vitlök (pressad)
salt och peppar

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!