Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Middagstips: Hälsoprofilernas veckomatsedel med goda och nyttiga recept

Sofia “PT-Fia” Sjöström, Anja Forsnor, ”Foodjunkie”-Edita och Sara ”Träningsglädje” Rönne delar med sig av fem middagsrecept för en hälsosam och smakrik vardag. Ladda kylen och skafferiet på söndagen och njut av att ha maten planerad för de kommande dagarna. Det blir en härlig blandning av grönt, kött, kyckling och soppa!

 

 

Måndag: Foodjunkies Morotssallad med fetaost och grönkål 

Måndag: Foodjunkies Morotssallad med fetaost och grönkål 

2 st morötter
2 handfulla med grönkål
fetaost
sesamfrön
mandlar
solrosfrön
olivolja
apelsin/ mandarin
agave sirap
salt
chili
peppar
Använd dig antingen av en osthyvel eller om ni har en skallare.
Skölj av grönkålen och sotera den med olivolja i en medelvarm stekpanna. Den ska bli så grön som möjligt sen är den klar, ni kommer att se. Koka upp saltat vatten och ha morötterna i bara någon få minut. Blanda ihop grönkålen och morötterna med fetaosten medan de är lite varmt, så den smälter ihop lite. Rosta ihop nu sesamfröna, pumpakärnor och hackade mandlar i en torr stekpanna.
Gör en dressing på olivolja, pressad apelsin eller mandarin använde jag, agavesirap, salt, chili och peppar. Blanda nu allt.

Nästa bild
Tisdag: PT-Fias Kycklinggratäng

Tisdag: PT-Fias Kycklinggratäng

Stek på ett paket kyckling med smör eller kokosolja.
Häll ner kycklingen, purjolök, champinjoner och bacon i en ugnsform.
Rör ihop creme fraiche franska örter, örtsalt, svartpeppar, soja, buljong och grädde. Häll över kycklingen och toppa med ost (valfritt).
Gratinera i ugnen tills det fått färg, ca 20-30 min. Servera med klyftpotatis, kokt broccoli eller valfria rotsaker.

Nästa bild
Onsdag:

Onsdag: "Träningsglädje"-Saras Röda linser i kokosmjölk 

Fräs en lök i lite olja i en kastrull
Häll i en burk kokosmjölk
Häll i röda linser och lite salt
Låt koka på svag värme under lock – eventuellt behövs lite vatten
Det hela går på runt tio minuter eller så – och vad man väljer för tillbehör är valfritt.

Nästa bild
Torsdag: Anja Forsnors Gröna ärtsoppa med wasabi 

Torsdag: Anja Forsnors Gröna ärtsoppa med wasabi 

2 portioner
300 g frysta ärtor
2 dl vatten
1 dl havregrädde
1 gul lök
1 msk lantbuljong (pulver, jag använder den från Renée Voltaire)
1 vitlöksklyfta
½ pressad citron
1 tsk wasabi
1 tsk flingsalt
1 tsk svartpeppar
1 msk kallpressad kokosolja
Hacka löken och stek i kokosolja någon minut. Tillsätt ärtor, vatten och låt koka upp i 5 minuter. Häll i havregrädden och smaka av med vitlök, wasabi, citron och kryddor. Mixa med en stavmixer eller häll soppan i en blender (som tål värme) och mixa tills den är helt slät. Låt soppan puttra på medelhög värme några minuter till. Servera med sesamfrön och en grönsallad vid sidan av.
krispig sallad:
bladspenat
alfa alfa groddar
paprika
sesamfrön
Till en soppa tycker jag det är extra gott med en krispig sallad. Skiva paprika och blanda med bladspenat, alfa alfra groddar och sesamfrön.

Nästa bild
Fredag: PT-Fias Hemgjorda pizza 

Fredag: PT-Fias Hemgjorda pizza 

Du behöver:
Små tortillabröd
Krossade tomater
Vitlök
Honung
Svartpeppar
Olivolja
Oregano
Chiliflakes
Valfria toppings, exempelvis: paprika, svamp, ägg, skinka, rödlök, ananas, riven ost, mozzarella, halloumi, tomater etc.
Ruccola
Basilika

Gör såhär:
Sätt in en-två plåtar i ugnen, vänd dem upp och ner. Sätt ugnen på ca 225 grader i varmluft. Koka ihop krossade tomater med en nypa svartpeppar, chiliflakes, en liten sked honung, salt, en msk olivolja, vitlök och oregano. Smaka av och låt koka några minuter.

Bred på ungefär en sked tomatsås på en tortilla, hellre för lite än för mycket så den inte blir för blöt. Lägg på valfri topping, förslagsvis mozzarella först, sedan valfri topping. Undvik att lägga på för mycket på höjden och välj hellre 3-4 topping på en pizza. Strö över svartpeppar och lite krossat flingsalt.Avsluta med att knäcka ett ägg i mitten, strö över chiliflakes och lite flingsalt. Grädda i ca 10 min i ugnen, tills den fått färg och blivit spröd. Toppa med ruccola, färsk basilika och olivolja. enjoy!

OBS!
Knepet: Grädda pizzan på varma plåtar som sitter upp och ner i ugnen. Det ger värme under ifrån vilket skapar en frasig och spröd botten.
Smakerna: Prova att knäcka ett ägg på pizzan innan du stoppar den i ugnen. Så.gott.
Köp alltid riktig buffelmozarella, de är verkligen godare än de på komjölk.
Gör pizzorna på tunna tortillabröd. Bra storlek och tunn botten som blir både god och fräsch.
Toppa den gräddade pizzan med ruccola, färsk basilika, oregano, olivolja och svartpeppar. Det gör stort skillnad!

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!