Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Middagstips: Hälsoprofilernas veckomatsedel med goda och nyttiga recept

Det är så mycket enklare att göra bra middagsval med en hälsosam veckomeny att utgå från.

Här har vi valt ut fem smarriga receptförslag från hälsoprofilerna Anja Forsnor, Hanna “Hur bra som helst” Göransson och “Foodjunkie”-Edita. Det bjuds på mycket vegetariskt och fräscha smaker. Laga och njut!

 

zoodles avokado parmesan veckomeny

 

Måndag: Anjas Zoodles med avokado och parmesan
1 portion

1 zucchini

avokadokräm:
1 1/2 mogen avokado, beroende på storlek
1 msk grön pesto
1 msk matlagningsyoghurt
en näve färsk spenat
en vitlöksklyfta
salt, peppar
citron

till servering:
parmesan
färsk basilika

 

vegetariskt-femkornsallad-zeta-green-kitchen-stories-polkabetor-buffelmozzarella veckomeny

Tisdag: Anjas Vegetariska femgrynssallad med polkabetor, vindruvor och buffelmozzarella

Till 4 personer
1 påse Zeta Fem Gryner
500 gram jordärtskockor eller rödbetor
2 påsar Zeta Buffelmozzarella
4 polkabetor, skalade
1 knippe rädisor, sköljda
ca 200 g röda vindruvor,
halverade på längden
20 g pinjenötter, lättrostade
2 nävar rucolasallad
Ett knippe färsk basilika

Pestodressing
5 msk Zeta Ekologisk Pesto
2 msk Zeta Olivolja Classico
Juice från en halv citron

 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°C. Skölj och skrubba jordärtskockorna och skiva sedan dem i 5–10 mm tjocka skivor. Lägg skivorna i en skål, häll över olivolja och salt och vänd skivorna tills de är helt täckta av olja. Sprid ut skockorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ca 30–40 minuter tills de är mjuka och har krispiga kanter.
2. Koka upp rikligt med saltat vatten. Lägg i grynerna och koka dem 8–10 minuter, rör om då och då. Låt rinna av i ett durkslag och häll sedan tillbaka dem i kastrullen. Rör ihop pestodressingen och häll över grynerna i kastrullen. Rör runt tills de är helt täckta av dressing. Häll grynblandningen på ett stort fat. Vänd ner jordärtskockorna.
3. Bryt mozzarellan i mindre stycken och placera ut bland grynerna. Hyvla polkabetor och rädisor så tunt som möjligt på en mandolin (eller skiva dem tunt) och arrangera över grynerna tillsammans med vindruvor, pinjenötter, rucola och basilika.

TIPS! Är du känslig för jordsärtskockor kan du ta bort dem och istället ugnsrosta skalade, klyftade rödbetor med olja och salt i ca 30 minuter.
(Eftersom jag inte är så green som man kunde önska så grillade jag kycklingfiléer och serverade till salladen.)

fisksoppa veckomeny

 

Onsdag: Hanna “Hur bra som helsts” Fisksoppa med jordnötssmör och paprika

Här är en riktigt enkel fisksoppa som bara tar snäppet över en halvtimme att slänga ihop, smakar gudomligt och värmer underbart kyliga höstkvällar.

Recept till 2-4 portionerca

400 g vit fiskfilé
1 finhackad gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
Kokosolja till stekning
8 dl fet kokosmjölk
3 msk jordnötssmör
1 1/2 tsk curry
2-2 1/2 tsk örtsalt
3 msk citronsft
1 msk honung alt. agave sirap
1 krm gurkmeja1/2 paprika
1/4 broccolihuvud

Gör så här: Tärna fisken smått. Bryn löken och vitlöken i en stor gjutjärnsgryta. Tillsätt kokosmjölk, hackad fisk, jordnötssmör, honung, citronsaft och kryddor. Låt puttra i 15-20 minuter. Lägg i grönsakerna någon minut innan servering om du som jag gillar dom krispiga. Soppan är väldigt god att servera med lite kokt sötpotatis.Fri från: Den här rätten är fri från gluten, raffinerat socker, ägg och mjölk. För att göra den nötfri skippar du bara jordnötssmöret, den är minst lika god ändå. Linser och kikärtor är riktigt goda vegetariska & veganska alternativ till den här rätten.

 

potatisvaffla veckomeny

Torsdag: Foodjunkies Potatisvåfflor med valnötssås

Skala och riv 8 st potatisar

Kläm ut all saft

Blanda i olivolja, sat och peppar

Värm våffeljärnet med olivolja

Dela upp det och låt det vara i en bra stund

Valnötssås 

2 nävar valnötter

1 vitlök

en skvätt vatten

en näve färsk basilika

1 tsk kokosolja

2 msk ost, valfri

salt

peppar

 

Fredag: Foodjunkies Taco med bönor och koriander

Bönröran är någonting man kan ha till mycket olika, i denna är det tacokrydda i just för att det ska bli som en taco!

Du behöver:

stora vita bönor, ekologiska färdig kokta

1 burk krossade (körsbärs)tomater

3-4 vitlöksklyftor

1-2 msk balsamico

chili

smaka av med salt och peppar

tacokrydda

Gör först tomatsåsen och ha sedan i bönorna. De skall bara få värma sig där i. Servera med ex avokado, rödlök, texmex sås och koriander.

bontaco veckomeny

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!