Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Mitt Hälsoliv med Flora Wiström: ”Hälsa borde handla om att ta hand om sitt psyke”

Flora Wiström 980
Flora Wiström är tjejen som påverkar tusentals unga tjejer med sina starka texter om feminism och inlägg om livet som ung tjej i Stockholm. Flora är också redaktör på Metro Mode Creative och driver podcasten Flora & Frida. Såhär tycker och tänker Flora om hälsa.

Vad är hälsa för dig?
Att ge sig själv de bästa förutsättningarna för att må bra.

Vad gör du för att må riktigt bra?
Skriver. Handlar mat och lagar den minutiöst och länge. Åker till min släkts landställe i Hälsingland och andas skogsluft. Springer. Hånglar. Och dricker bubbel med mina kompisar.

Vad är det att vara vältränad enligt din mening
Ordet vältränad får mig att tänka på kralliga brudar och snubbar på gymmet, vars muskler liksom spänner under huden. Men vältränad är ju att orka. Orka springa till bussen, bära sina småsyskon och lyfta flyttlådor.

Vad tycker du om den nuvarande hälsotrenden?
Hälsa kopplas allt för ofta samman med de fysiska attributen, när det egentligen borde handla om att ta hand om sitt psyke. Vi lever i ett ätstört samhälle där vårt värde mäts i hur vi ser ut. Enligt Rädda barnen uppger var femte tjej att hon har ätstörningar, vilket är så jävla sorgligt. Därför är det viktigt att skifta fokus från yta till handlingar och avfölja alla de där hälsohetsarna på Instagram.

Det är klart att man mår bra av att röra på sig och att äta näringsrik mat, men man måste ju också kunna sitta hemma framför teven och muncha pizza utan att få ångest. Men om jag ska säga en bra sak med hälsotrenden så är det att livsmedelsbutikernas sortiment blir mer och mer veganvänlig och växtbaserad. Heja!

Vad är din bästa träning – och varför?
Löpning! För att det inte tar en massa tid, för att du kan göra det var som helst och för att allt du behöver är ett par skor. Det är det ultimata sättet att byta dålig energi mot bra energi – att springa ifrån stress och ilska.

Vilken träning är den värsta du kan tänka dig?
Långdistanssimning i askallt vatten. Får lite panik bara av att tänka på det.

Brukar du tänka på att äta “hälsosamt” – vad äter du då?
Jag är i övergångsfasen mellan att vara vegetarian och att bli vegan, och det tycker jag är hälsosamt. Att välja bort kött och i stället äta mat från växtriket. Bra för djuren, för miljön och för min kropp!

Vad är ditt bästa hälsotips som du vill dela med dig av?
Om träning inte är något för dig – skit i det då. Försök hitta något annat som ger dig energi. Oavsett om det är att baka snickerskakor, ta promenader med podcasts i hörlurarna, klappa hundar eller hångla.

Vad har du för målsättningar för 2016?
Plugga ett nytt språk. I alla fall lite. Gå på bio ensam. Engagera mig i någon volontärorganisation. Gå till en psykolog eller en kurator eller en terapeut. Cykla till ateljén så ofta jag förmår, i stället för att ta bussen. Hångla och kramas mer. Prioritera gos framför att komma i tid.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!