Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

Modellen Emma Sanders: “Plus-size är ett förlegat begrepp”

Emma-Sanders-plus-size-body-positiv-kroppsideal-

Emma Sanders är en 27 årig modell, som blev satt på diet när hon var 12 och som under tonårstiden mobbades för sin vikt. Nu är hon modell för Asos Curve och i en intervju med Amerikanska Elle berättar hon om den dåliga synen på kurviga modeller och att hon tycker begreppet plus-size ska tas bort.

– När jag var liten kände jag mig annorlunda, alla i min familj är supermagra. Sen kom jag, stor och mörk med DD-kupa. Min mamma kände att hon var tvungen att hjälpa mig. När jag var 12 började jag med viktväktarna. Innan jag var 15 hade jag gått på alla tänkbara dieter. När mamma sen förstod att jag inte satt och hetsåt choklad på mitt rum så insåg hon att jag inte hade något problem. Sen dess har vi inte pratat om min vikt, säger Emma Sanders till Amerikanska Elle.

Emma Sanders menar att många har en dålig syn på kurviga modeller.

– Det är många som tror att kurviga tjejer inte rör på sig och inte äter hälsosamt. Jag är verkligen motsatsen till det. Jag har bara alltid varit kurvig, redan som barn var jag knubbig.

I tonåren blev hon mobbad för sin kropp, hon började banta och rasade i vikt.

– Där och då lärde jag mig en läxa. Ät hälsosamt för din hälsa och din kropp och gör ingenting av självhat. Varje gång någon försöker klanka ner på din vikt så ska du säga: ”Nej, vänta lite här. Du är trångsynt och jag behöver ingen negativ energi som du i mitt liv. Det finns fler ideal och bara för att du tycker att smal är ett skönhetsideal betyder inte det att alla tycker det är vackert. Det finns så många fina kroppar där ute så nu ska jag gå och vara stolt över min kropp.” För livet är alldeles för kort för att sitta på stranden och tänka på hur dina lår ser ut.

Emma Sanders är också kritisk till hur samhället ser på kurviga modeller.

– Att använde begrepp som ”plus-size” och ”straight-size” är förlegat. Jag tycker att agenturer och modeller ska sätta sig ner och komma fram ett bättre ord. Alla är olika och alla passar inte in i de två kategorierna. Om jag säger att jag är modell så granskar de mig från topp till tå och säger ”men du är ju inte smal.” Då berättar jag att jag är plus-size, då tittar de än en gång på mig och säger: ”men du är ju inte så tjock.” Det är precis så det säger. Ibland när de säger så frågar jag ”vad är din bild av för smal och för tjock? Vad är ditt mitt i mellan?”

Foto: Asos
Källa: Elle.com

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!