Hälsa

Mörk choklad lika effektivt som rödbetsjuice för din träningsprestation

Choklad har länge hyllats som en riktig hälsokur för hjärtat, blodtrycket, kolesterolet, ämnesomsättningen, humöret… och när vi inte trodde att listan kunde göras längre visar en brittisk studie att mörk choklad även kan boosta din träningsprestation. Hurra!

Foto: REX


Ett forskarteam från Kingston University i London har nämligen upptäckt att mörk choklad ger liknande effekter som rödbetsjuice, som blivit många löpare, cyklister och andra uthållighetsidrottares favoritdryck efter att flertalet studier de senaste åren visat hur rödbetor kan förbättra prestationen. Rödbetsjuice är rikt på nitrat som i kroppen omvandlas till kväveoxid. Kväveoxiden minskar syrekonsumtionen vilket i sin tur ökar kroppens uthållighet. Och eftersom kakaobönor innehåller ämnet epikatekin, en så kallad flavonoid som också ökar kroppens kväveoxidproduktion, ville forskarna ta reda på om de ger samma positiva effekt som rödbetorna.

I studien fick nio motionscyklister byta ut ett av sina dagliga mellanmål mot 40 gram mörk choklad. Effekten mättes sedan i en serie cykeltester (under sju dagar) där man fann att cyklisterna som åt mörk choklad 1.) gjorde av med mindre syre när de cyklade på medeltung nivå och 2.) avverkade en längre distans under en 2-minutersintervall på maxnivå än kontrollgruppen som åt vit choklad.

De här resultaten grundar för mer forskning i ämnet vilket (förhoppningsvis!) leder till att mörk choklad blir en stapelvara i uthållighetsidrottares skafferier. Forskarna vill bland annat ta reda på hur mycket flavanoider som krävs för att den mörka chokladen ska boosta träningsprestationen.
– Vi vill också veta om förbättringen sker snabbt – du äter en chokladkaka och presterar bättre inom ett dygn – eller om det tar längre tid, vilket den ursprungliga forskningen antyder, säger Rishikesh Patel som leder forsarteamet.
Vi ser fram emot fler resultat och passar på att äta både en och två chokladbitar medan vi väntar!

Källa: Sciencedaily.com

Läs också: Forskare: Choklad är bästa medicinen mot din hosta

Foto: REX

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!