Hälsa

Natural cycles har blivit godkänt som preventivmedel i EU

Natural cycles är den första appen i världen som blivit godkänd att kalla sig preventivmedel. Ett stort framsteg för alla oss som inte vill få i oss hormoner.

natural-cycles-preventivmedel-godkant-snurr

Bakom appen ligger svenska Elina Berglund och hennes man Raoul Schwewitzl. De lanserade appen 2014 som ett hormonfritt alternativ till preventivmedel. Sedan dess har de hyllats av kända profiler och kritiserats av experter. Flera experter har ifrågasatt hur säker appen är och 2015 förbjöd Läkemedelsverket Natural cycels att marknadsföra sig som preventivmedel.

Nu kommer dock en vändning för appen. Efter forskning, som gjorts på uppdrag av Natural cycles, visade det sig att appen är nästan lika säker som p-piller, förutsatt att den används på rätt sätt. Studien i sin helhet kommer bli klar under 2017. Nu har dessutom tyska institutet Tüv Süd godkänt Natural cycles som preventivmedel och gett dem en EU-certifiering. De har baserat sitt godkännande på EU:s medicindirektiv, vilket betyder att det gäller i hela EU.

I veckan släpper de en ny version av appen som ska leva upp till kraven för att de ska få kallas preventivmedel.

Natural cycles är en app som använder din kroppstemperatur för att ta reda på om du är fertil eller inte. Du tar din temperatur varje dag, för in resultatet i appen och få beskedet om det är säker att ha sex eller inte. Appen kan även användas som ett hjälpmedel för dig som vill bli gravid.

Källa: DN

Foto: Unsplash

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!