Hälsa

Ny banbrytande studie visar att så lite som en timmes träning i veckan kan motverka depression

En ny omfattande forskningsstudie visar att fysisk träning (oavsett intensitet) hjälper till att förebygga framtida depression – och det kan räcka med så lite som en timme i veckan!

Foto: Unsplash / Drew Graham

Studien, som kallas för en milstolpe inom området, är genomförd av forskare vid Black Dog Institute i Australien och är publicerad i American Journal of Psychiatry. Det är den största och mest omfattande studien av sitt slag där forskarna har analyserat data från 33 908 norskar vars träningsnivåer och eventuella symtom för depression och ångest har registrerats under elva års tid.

Resultaten visar att till och med små mängder av träning kan skydda mot depression – och de positiva mentala hälsoeffekterna kunde ses oavsett ålder och kön. Forskarteamet såg att 12 procent av depressionsfallen kunde ha förebyggts om deltagarna hade tränat så lite som en timme i veckan.

– Vi har vetat ett tag att träning har en roll i behandlingen av depression, men det här är första gången som vi har kunnat kvantifiera den förebyggande potentialen för fysisk aktivitet som ett sätt att minska framtida nivåer av depression, säger studiens huvudförfattare docent Samuel Harvey, från Black Dog Institute och The University of New South Wales, Sydney, i ett pressmeddelande. Han fortsätter:

– De här resultaten är spännande eftersom de visar att även relativt små mängder av träning – från en timme i veckan – kan ge betydande skydd mot depression!

Forskarna försöker fortfarande att fastställa exakt vad det är som gör att träning har den här skyddande effekten, men de tror att det är en kombination av alla fysiska och psykiska fördelar som fysisk aktivitet ger.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!