Hälsa

Här är de 5 avgörande faktorerna för att du ska leva ett längre liv

En ny studie vilka vanor som 90-åringarna har gemensamt. Forskarna har nämligen kommit fram till fem avgörande faktorer som kan få dig att leva lite längre.

food-wine-olderFoto: Brook Larke & Nick Karvounis / Unsplash

I en studie gjord av University of California har forskare tittat närmre på levnadsvanor hos 1 700 personer som är över 90 år gamla. Efter att ha analyserat vilka vanor som kan påverka livslängden hos äldre har forskarna efter den 15-åriga studien hittat gemensamma faktorer och fått svar på hemligheten bakom en lång livslängd. Enligt studien ska du dricka vin och kaffe samt ha en hobby. Du bör också motionera, men det skadar samtidigt inte om du har några extrakilon på kroppen.

Resultatet visar att personer som dricker 1-2 glas vin om dagen minskade risken att dö i förtid med 18 procent och de som hade några extrakilon på kroppen hade 3 procent mindre risk att dö i ett tidigare skede. Men att ägna sig åt en hobby två timmar om dagen verkar vara det viktigaste för att förbättra sina möjligheter att leva längre – då minskade risken med 21 procent. Även risken att drabbas av demens minskade med 40 procent om du höll dig aktiv och motionerade regelbundet. En av studiens forskare Claudia Kawas menar att vi borde dra lärdom av resultatet.

– De här människorna är inspirerande – de dricker vin och kaffe, och har lagt på sig lite vikt. Men de rör på sig och använder sin hjärna. Det kanske kan säga oss någonting om hur vi ska tänka, säger hon till Metro UK.

Forskarna är dock tydliga med att påpeka att man inte bör sträva efter att lägga på sig extrakilon eller dricka mer kaffe då forskningen är i ständig förändring.

Källa: MåBra & Metro UK

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!