Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Forskning visar att personer som läser böcker lever längre

boklasning_980
Att läsa böcker är en av de bästa hjärnövningarna du kan göra för dig själv och din mentala hälsa, det visste vi redan. Men nu visar ny forskning att regelbunden bokläsning dessutom gör att du lever längre.

I en stor studie publicerad i Social Science & Medicine följde forskarna drygt 3 600 personer under tolv år för att ta reda på hur deras läsvanor påverkar livslängden. Resultatet visar att de som varje vecka läser böcker i 3,5 timmar eller mer har en 17-23 procent mindre risk att dö inom tolv år, än de som inte läste alls. I genomsnitt lever bokläsare två år längre än de som inte läser, och resultaten visar samma sak även efter att forskarna justerat för faktorer så som kön, utbildning och intelligens. Man kunde även se att det var just böcker som ledde till längre liv, nyhetstidningar och magasin gav inte samma effekt.

Forskarna vet inte exakt varför de som läser mycket lever längre men menar att “böcker engagerar läsarnas sinnen mer än magasin och nyhetstidningar, vilket leder till kognitiva (mentala) förbättringar som är välgörande för ett långt liv”. Länge leve bokmalen!

Just nu  kan du prova på Nextory i två veckor helt gratis här. (annonslänk)

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!