Hälsa

Ny studie visar att covid-19 kan ge skador på moderkakan

Enligt en ny studie kan Covid-19 orsaka skador på moderkakan hos gravida kvinnor, något som kan leda till att fostret drabbas av syrebrist i livmodern.

Foto: Unsplash

Den nya svenska studien har publicerats i British Journal of Obstetrics and Gynaecology. I studien undersökte forskarna 13 fall från sju olika förlossningsenheter i Sverige. I samtliga fall var de gravida kvinnorna sjuka i covid-19 och ovaccinerade.

Skador av varierande grad

De flesta kvinnorna var i den tredje trimestern och moderkakorna var infekterade av viruset. I hälften av fallen hade viruset även infekterat fostret. I fem av fallen avled fostret i livmodern och i nio av fallen föddes barnen med komplikationer, två av barnen avled senare på grund av skador. När forskarna undersökte prover från moderkakorna kom de fram till att det fanns skador i varierande grad på grund av viruset, som sedan lett till syrebrist hos fostret. “Vi kunde se att moderkakorna var infekterade av viruset och att det gett upphov till skador i form av döda celler, förstörd vävnad och att det bildats en beläggning av fibrin i moderkakan. Det leder till att moderkakan inte kan ge syre och näring till fostret. Det här är karakteristiskt för covid-19-infektion, det finns inget annat som kan ha påverkat moderkakorna på det här sättet”, säger forskaren Mehreen Zaigham i ett pressmeddelande.

Viktigt att vaccinera sig

Hon betonar dock att de flesta gravida kvinnor som blir sjuka i covid-19 inte kommer drabbas av att moderkakan infekteras. Däremot rekommenderar hon alla kvinnor som är eller planerar att bli gravida att vaccinera sig, även de som tidigare haft covid. Hon säger också att det är viktigt att följa de rekommendationer som gäller för gravida och att söka vård om fosterrörelserna förändras.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!