Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Salsa på gröna tomater med polenta- och chiachips

För alla som älskar Mexikansk tex-mex har Hanna Göransson ett riktigt hälsosamt recept för fredagsmyset. Salsa på gröna tomater med polenta – och chiachips.

Foto: Hanna Göransson / Metro Mode

Här är hennes recept:

Grön tomatsalsa med koriander

Ingredienser till ca 1kg salsa

1 kg gröna tomater
1 kruka färsk koriander, kan självklart bytas ut mot annan valfri krydda, t.ex färsk basilika
1 1/2 tsk örtsalt, mer efter behag
1 medelstor vitlöksklyfta
1/2 chili, mer eller mindre beroende styrkan på chilin och hur starkt du vill ha, den chili jag använde är en gul hemodlad chili som är ganska het.
2 tsk agave sirap
Saft av 1/2 stor citron eller 1 hel lime

Gör så här:

Sätt ugnen på 100C. Lägg tomaterna på en plåt och ringla över lite olivolja. Jag hade min inne i 4 timmar, sedan lät jag dom även stå på eftervärme över natten, men det är inget måste. Ta bort tomaterna från stjälkarna och mixa med resterande ingredienser i en blender eller med stavmixer. Smaka av. Klart!

Polenta – och chiachips

Ingredienser till 1 plåt

2 msk chiafrön blandat med 6 msk vatten (1 dl + 1 msk)
2 msk bovetemjöl
4 msk polenta
1 msk fiberhusk
1 krm gurkmeja, kan uteslutas
1/2 tsk örtsalt
1 msk smält kokosolja
1/2 dl mjölk

Eventuellt flingsalt att strö på när du bakat ut degen

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175C.
2. Smält kokosoljan på låg värme i en kastrull, tillsätt mjölken och ställ åt sidan för att svalna.
3. Blanda chiafröna med vattnet, rör om.
4. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör om i chiafröna igen. Låt dom sedan stå tills du har en geléaktig massa.
5. Blanda sedan ihop den geléaktiga chiafrömassan med kokosoljan, dom torra ingredienserna och kokosoljemjölken till en jämn deg i en skål. Se bild överst i blogginlägget för riktlinje av konsistens på degen.
6. Lägg degen på ett bakplåtspapper och platta till den.
7. Lägg ett till bakplåtspapper över och kavla ut degen så tunt du kan. Försök att få den jämnt tunn över hela plåten, om den är tjockare i mitten riskera du att kanterna bränns och att den är ofärdig i mitten. Det hände mig, så jag talar av erfarenhet här 🙂 
8. Dra av det översta pappret och skär trekanter med hjälp av en kniv eller en pizzaskärare.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills dom är gyllenbruna och krispiga. Låt svalna helt innan servering och skär eller bryt av chipsen.
10. Förvara torrt och svalt.

Fri från:

Chipsen och salsan är glutenfri, mejerifri, raffinerat sockerfri, utan ägg och utan nötter.

Polenta- och chiachips

Polenta- och chiachips

Foto: Hanna Göransson/Metro Mode

Nästa bild
Polenta- och chiachips

Polenta- och chiachips

Foto: Hanna Göransson/Metro Mode

Nästa bild
Polenta- och chiachips

Polenta- och chiachips

Foto: Hanna Göransson/Metro Mode

Nästa bild
Polenta- och chiachips

Polenta- och chiachips

Foto: Hanna Göransson/Metro Mode

Nästa bild
Grön Tomatsalsa

Grön Tomatsalsa

Foto: Hanna Göransson/Metro Mode

Nästa bild
Grön Tomatsalsa

Grön Tomatsalsa

Foto: Hanna Göransson/Metro Mode

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!