Hälsa

Nyttiga recept! Så äter du som raw food-kocken och hälsoinspiratören Natalie Yonan

Det går inte att kolla igenom receptkreatören och raw food-kocken Natalie Yonans recept utan att vilja ha allt! Vi följde med Natalie in i köket för att få veta hur en hälsomatguru äter en helt vanlig dag – och vad hon alltid har hemma i skafferiet.

happyhealth
Natalie Yonan delar varje vecka med sig av kreativa, nyttiga och goda recept på Happy Health blog. För oss på Metro Mode berättar hon om sin egen kost och tipsar om härliga recept för frukost, lunch och middag.

Så här äter jag!
– Min kost är hälsosam med ett starkt fokus på njutning! Jag äter en plantbaserad kost, vilket innebär ekologiska, oraffinerade livsmedel från växtriket. Jag undviker gluten och rafinerat socker, och det finns så himla bra alternativ. Jag äter både raw food och tillagad mat. För mig är det viktigt att det smakar gott samtidigt som det ger mig näring och energi. Så här ser en typisk matdag ut för mig:

Frukost, kl 9-10: Jag tror att det är otroligt viktigt med variation. Jag har ungefär 4-5 olika frukosträtter som jag varierar mellan; chiapudding, açai bowl, gröt och avokadosmörgås. Min frukost äter jag oftast mellan 9-10, då har jag hunnit dricka ordentlig med vatten och tagit mina tillskott (B12, bland annat). Vissa dagar händer det att jag bara slänger ihop en stor grön smoothie, det är perfekt om man har bråttom eller vaknar lite för sent för att äta en ordentlig frukost.

Lunch, kl 14-15: Något gott som jag har lagat själv, raw eller tillagat. Eftersom jag jobbar med mat och ofta jobbar hemifrån så har jag lyxen att kunna laga mat hemma mitt på dagen och då blir det både nyttigast och godast!

Middag, kl 18-19: Under veckorna äter jag runt 18-tiden, då håller jag det väldigt lätt. Misosoppa, ångkokade grönsaker, kronärtskocka eller ungsbakade rotfrukter. På helgerna brukar jag gå ut och äta eller bjuda hem vänner och då blir det oftast lite större måltider och även lite senare på kvällen. Men allra bäst mår min kropp av att äta det sista målet innan 19 och inte alltför tung mat.

acaiochchiaAmazingly delicious açai bowl / Raw key lime chia pudding

Det här har jag alltid hemma:
I kylen ligger alltid massvis med grönsaker och frukt. Groddar, gurka, avokado och gröna blad är sånt som jag vill få i mig varje dag och då ser jag till att alltid ha det hemma.

I frysen har jag alltid massvis med fryst acai och skalad, uppskivad, fryst banan. Det kommer alltid till användning i smoothies eller när jag gör Nice creams (glass gjord på fryst banan)!

I skafferiet finns alltid massa nötter, chiafrön, och även pasta gjord på kikärtor eller bovete. Det är en fantastisk uppfinning!

Det här gör jag till middag när det är ont om tid:
– En favorit är rispappersrullar, det går hyfsat fort att göra och är fantastiskt gott. Dock krävs det en del ingredienser som man kanske inte alltid har hemma. Om det är riktigt ont om tid kokar jag en grönsaksbuljongssoppa med bovetenudlar.

Snabbt och lättlagat till lunchmatlådan:
– Raw Food är perfekt att ha med i matlåda eftersom den inte behöver hettas upp. En favorit är den här Sötpotatis Pad Thaien som går snabbt att göra och inte kräver så vansinnigt många ingredienser. Jag föreslår att du gör Pad Thaien och såsen kvällen innan eller på morgonen och att du tar med såsen i en separat behållare.

En anledning till att sallad och dressing ska förvaras separat är att sallad och grönsaker innehåller mycket vätska och dressingar och såser innehåller oftast något typ av salt som drar ut vätskan ur grönsakerna. Det gör att salladen blir vattnig och tappar sin crunch efter ett tag.

Mina tankar om mellanmål:
– Jag går emot vad de flesta rekomenderar på den här punkten. Jag tror inte på att småäta under dagen utan föredrar att äta ordentligt 2-3 gånger om dagen och däremellan låta tänder och kropp vila. Men vi behöver ju alla olika saker och om man väljer att äta mellanmål så tycker jag att chiapudding, grön smoothie och rawbollar är utmärkta alternativ. Här hittar du mina recept på goda och nyttiga snacks!

avoochrispapper
Det godaste jag vet!
– Just nu är jag inne i en fas där det godaste jag vet är färsk frukt och açaibowls med egenrostad granola. Men förutom det så är choklad, avokado, passionsfrukt och tryffel nog det som toppar listan.

Natalie Yonan är Raw food-kock & receptkreatör. Du hittar hennes inspirerande och goda recept på HappyHealthblog.com

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!