Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Nyttigt recept: Enkel blomkålspizza med endast fyra ingredienser

Alla som tror att pizzabotten gjord på blomkål antingen smakar kartong eller är alldeles svampig i konsistensens, testa de här recepten!

blomkalspizza
Blomkålspizzan är ett nyttigt alternativ för dig som är glutenintolerant, känslig mot för mycket vetemjöl eller som helt enkelt vill variera den vanliga kolhydratsstinna pizzadegen. Toppa den förgräddade bottnen med en god tomatsås och några skivor mozzarella och sätt in i ugnen igen tills osten har smält. Basilikabladen är pricken över i – och du har en supergod och enkel pizza. Du kan också inspireras av Foodjunkies variant nedan.

Pizzabotten på blomkål

Ingredienser
1 mediumstort blomkålshuvud
1 dl riven ost (tex. hälften mozzarella/hälften parmesan)
1 ägg
1-2 vitlöksklyftor

Gör så här
1. Dela upp blomkålen i mindre buketter.
2. Kör buketterna tillsammans med vitlöksklyftorna i matberedaren/mixern tills du får en deg-liknande konsistens.
3. Häll ner den rivna osten och ägget och mixa igen.
4. Platta ut den färdiga degen på en pizzasten eller på en plåt med bakplåtspapper.
5. Förgrädda pizzabotten på 225 grader i ca 10 minuter tills den blir gyllenbrun.

 

Vill du ha ytterligare tips på topping? Vad sägs om pesto, ricotta och rädisor eller sötpotatismos och avokado? Läs: Så enkelt gör du blomkålspizzabotten – plus 3 tips på fräscha pizzatoppings!

 

1. Foodjunkies blomkålspizza: (Pizza för 2 pers)

1. Foodjunkies blomkålspizza: (Pizza för 2 pers)

Du behöver:

1 blomkålshuvud
1 mozzarella
1 ägg
salt och peppar
olivolja

Tomatsåsen:
1 gullök
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 burk tomater
oregano, timjan, lagerblad efter smak
salt och peppar

Till Servering:
Grönkål
Vitkål
Olivolja
Havssalt

Börja med tomatsåsen. Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs hacket mjukt och glansigt i olja. Tillsätt tomater och kryddor. Låt puttra några minuter. Kör såsen i mixer och smaka av med salt och peppar.
Skär blomkålen i små buketter. Lägg ner i mixer tillsammans med ägget och mozzarellan och kör till en ”deg”. Smaka av med salt och peppar.

Viktigt att pressa ut vattnet ur blomkålen. Lägg sedan ut pizzadegen på ett smörpapper som du du smörjt med lite olivolja. Gör flera små eller en stor. Ställ in i ugnen på förgräddning till degen stelnar , 175 grader i 20 min.

Nu ska du fördela tomatsåsen och sen är det bara att ha på vad du själv önskar. Vi hade på vanlig ost samt strösslade fetaost över. Sen toppade vi med brysselkål och oliver, skjuts in i ugnen igen i 15 min.

Foto: foodjunkie.metromode.se

Nästa bild
2. Foodjunkies blomkålspizza variant 2

2. Foodjunkies blomkålspizza variant 2

Du behöver:
1 blomkålshuvud (normalstort)
2 st ägg
150 g riven ost
salt, peppar

Foto: foodjunkie.metromode.se

Nästa bild

Gör så här:

Riv blomkålen, Kläck i äggen, ha i den rivna osten, salt och svart peppar.

Blanda väl och kläm ur lite vätska. Sätt på ugnen på 220 grader.

Platta ut din deg på bakplåts- papper och ha i ugn till du tycker den fått tillräckligt med färg.

Foto: foodjunkie.meromode.se

Nästa bild
Getoströra

Getoströra

Medan pizzabotten är i ugnen kan du mixa ihop en bit getost (bestäm du hur mycket du vill att det ska smaka getost)

Tillsätt creme fraiche, lite färsk chili, salt och svart peppar och mixa!

Foto: foodjunkie.meromode.se

Nästa bild

Bred på med en sked över din pizzabotten och toppa sedan med ca 50 g riven ost.

In i ugnen igen i några få minuter – bara tills allt smält.

Foto: foodjunkie.meromode.se

Nästa bild
Krispig äpple- och fänkålsallad

Krispig äpple- och fänkålsallad

Skiva ett grönt äpple och fänkål i strimlor.

Pressade över citron, lite olivolja, salt och svartpeppar.

Blanda och lägg det över pizzan.

Krispigt och fräscht!

Foto: foodjunkie.meromode.se

Nästa bild
3. Floras blomkålspizza

3. Floras blomkålspizza

Du behöver:
1 blomkålshuvud (ca 1 kg)
1,5 dl mjöl (jag tog grahamsmjöl och vetemjöl)
2 ägg
örter (jag tog oregano)
salt och svartpeppar

Mixa blomkålshuvudet tills det blir en grynig massa. Lägg massan i en ren kökshandduk och krama ur så mycket vatten som möjligt.
Tillsätt äggen, mjölet, örter, salt och peppar till blomkålen och blanda.

Tryck sedan ut blomkålsdegen på en plåt (räcker till två pizzor) och förgrädda i ugnen på 225 °C i 35 minuter.

Toppa pizzan med tomatsås, mozzarella, marinerade kronärtskockshjärtan och pinjenötter.

Foto: flora.metromode.se

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!