Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Nyttigt recept: Enkel blomkålspizza med endast fyra ingredienser

Alla som tror att pizzabotten gjord på blomkål antingen smakar kartong eller är alldeles svampig i konsistensens, testa det här receptet!

blomkalspizza
Blomkålspizzan är ett nyttigt alternativ för dig som är glutenintolerant, känslig mot för mycket vetemjöl eller som helt enkelt vill variera den vanliga kolhydratsstinna pizzadegen. Toppa den förgräddade bottnen med en god tomatsås och några skivor mozzarella och sätt in i ugnen igen tills osten har smält. Basilikabladen är pricken över i – och du har en supergod och enkel pizza. Du kan också inspireras av Foodjunkies variant nedan.

Pizzabotten på blomkål

Ingredienser
1 mediumstort blomkålshuvud
1 dl riven ost (tex. hälften mozzarella/hälften parmesan)
1 ägg
1-2 vitlöksklyftor

Gör så här
1. Dela upp blomkålen i mindre buketter.
2. Kör buketterna tillsammans med vitlöksklyftorna i matberedaren/mixern tills du får en deg-liknande konsistens.
3. Häll ner den rivna osten och ägget och mixa igen.
4. Platta ut den färdiga degen på en pizzasten eller på en plåt med bakplåtspapper.
5. Förgrädda pizzabotten på 225 grader i ca 10 minuter tills den blir gyllenbrun.

Foto: Foodjunkie.metromode.se & Flora.metromode.se

 

 

Foodjunkies blomkålspizza: (Pizza för 2 pers)

  • 1 blomkålshuvud
  • 1 mozzarella
  • 1 ägg
  • salt och peppar
  • olivolja

Tomatsåsen

  • 1 gullök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3msk olivolja
  • 1 birk tomater
  • oregano, timjan, lagerblad efter smak
  • salt och peppar

Till Servering

  • Grönkål
  • Vitkål
  • Olivolja
  • Havssalt

Börja med tomatsåsen. Skala och finhacka löken och vitlöken. fräs hacket mjukt och glansigt i olja. Tillsätt tomater och kryddor. lått puttra någr minuter. Kör såsen i mixer och smaka av med salt och peppar.

Skär blomkålen i små buketter. Lägg ner i mixer tillsammans med ägget och mozzarellen och kör till en ”deg”. Smaka av med salt och peppar. Viktigt att pressa ut vattnet ur blomkålen. Lägg sedan ut pizzadegen på ett smörpapper som du du smöjt med lite olivolja. Gör flera små eller en stor. Ställ in i ugnen på förgräddning till degen stelnar , 175 grader i 20 min.

Nu ska du fördela tomatsåsen och sen är det bara att ha på vad du själv önskar. Vi hade på vanlig ost samt strösslade fetaost över. Sen toppade vi med brysselkål och oliver, skjuts in i ugnen igen i 15 min. MUUUUUUMS!

 

 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!