Hälsa

Pollenallergi – orsaker, symtom och behandlingar

Misstänker du att du har pollenallergi? Här är en översikt över symtom på pollenallergi, behandling och andra saker som kan vara bra att ha koll på.

Foto: Unsplash

Ungefär 30 % av alla svenskar har pollenallergi – även kallat hösnuva – och omkring en femtedel av alla tonåringar och vuxna får pollenbesvär under vår och sommar.

Allergin kommer sig av att man utvecklar en känslighet för proteiner som finns i pollen och sporer, vilket kan leda till bland annat nysningar, trötthet och astmatiska besvär. Det är inte känt varför vissa drabbas av pollenallergi och det går inte heller att förebygga.

Symtom på pollenallergi

Nysningar, vattnig snuva och nästäppa är några tecken på pollenallergi. Hosta och retningar i luftrören är även de vanliga symtom. Andra symtom är:

 • Klåda i hals och gom
 • Huvudvärk
 • Trötthet
 • Rinnande, svidande eller kliande ögon
 • Rethosta
 • Andnöd

Pollenallergi eller förkylning?

En vanlig förkylning ofta ger upphov till halsont och ett tjockt slem som sakta försvinner. Symtomen brukar vara i någon vecka.

Pollenallergi däremot varar under en längre tid och ger upphov till symtom som röda kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva.

Behandling

Det finns flera saker som kan mildra symtomen vid pollenallergi. Behandling består av receptfria läkemedel från apoteket och för dig som lider av stora besvär kan en läkare ge råd om den mest effektiva medicineringen.

Det finns även en långsiktig behandling – allergen immunterapi – som är en form av vaccinering mot allergi.

Förutom detta finns det några saker du själv kan göra för att mildra symtomen. Vårdguiden tipsar bland annat om att:

 • Vädra sovrummet på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga.
 • Häng inte ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus.
 • Vill du vara fysiskt aktiv utomhus, välj gärna på morgonen när daggen fortfarande binder pollen.
 • Ha fönstren stängda under dagen.
 • Byt kläder när du har varit utomhus.
 • Skölj bort pollen ur håret innan du går och lägger dig.

Då är det pollensäsong

Om du vill prova ett läkemedel mot pollenallergi så kan det vara bra att börja med detta strax innan pollensäsongen sätter igång – håll dock i åtanke att olika typer av pollen har säsong under olika delar av året.

Björkpollen

De flesta som lider av pollenallergi är känsliga mot björkpollen och gräspollen. I södra Sverige börjar björkpollensäsongen i början av april, medan den i mellansverige börjar i mitten eller i slutet av samma månad. I norra Sverige börjar den lite senare.

Alpollen och hasselpollen

Många av de som lider av allergi mot björkpollen har även en känslighet mot alpollen och hasselpollen. Alpollensäsongen börjar från mitten av mars medan hasselpollensäsongen vanligtvis börjar redan i slutet av februari.

Gråbopollen

Även örten gråbo och andra växter kan ge upphov till allergi. Gråbo blommar från slutet av juli och hela augusti. Den kan ge symtom ända in i september månad.

För mer information kan du följa pollenprognoserna.

Källor: Vårdguiden, Astma och Allergiförbundet

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!