Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

PT-Fia: “Ska varje träningsbild fotograferas i sport-BH med böjd svank?”

pt-fia sofia sjostrom traning halsa kroppshets
Har ni tänkt på hur mycket naket vi faktiskt ser dagligen? Många gånger är det träningskonton som bjuder på det nakna med ambitionen att inspirera. Det är som att hälsa och träning är förknippat med att ta bilder på sig själv i små shorts och sport-bh. Metro Modes hälsoredaktör Sofia ”PT-Fia” Sjöström lyfter frågan om nakenhet på sociala medier.
Utan att veta vart det här kommer att landa så vill jag lyfta fenomenet som vi dagligen möts av: Avklädda kroppar som ska förmedla hälsa och träning. Det är svårt att ta i det här ämnet utan att trampa någon på tårna, men jag vill ändå göra ett försök. Madelinn Fernandez röt ifrån i Metro i måndags och jag vill spinna vidare på ämnet, för är det något vi vet så är det att det är ett ämne som behövs lyftas och ifrågasättas.

Jag funderar på det faktum att vi idag ser så mycket naket… Har ni tänkt på hur mycket naket vi faktiskt ser dagligen? Det är inte längre bara filmer och gubbtidningar som bjuder på nakna kroppar, mycket av nakenheten, blickarna och läpparna finns i vår egen ficka, i vår Instagram-feed.

Och många gånger är det träningskonton som bjuder på det nakna med ambitionen att inspirera. Det är som att hälsa och träning är förknippat med att ta bilder på sig själv i små shorts och sport-bh. Att varje träningspass behöver avslutas med en putande rumpa på insta för att räknas. Att vi behöver få likes och kommentarer för att det ska kännas värdefullt.

Jag förstår att den bekräftelsen ger en kick. Jag förstår också att det är värmande att dagligen få höra hur snygg man är eller hur läcker ens kropp är, det ligger ju hårt arbete bakom. Men om vi stannar upp och funderar på hela fenomenet, har det inte blivit helt sjukt?

Att varje träningskonto har bilder på sin avklädda kropp som en måttstock för hur stark hen är. Att varje träningspass behöver en obligatorisk selfie i spegeln. Att varje träningsbild ska fotograferas i sport-BH med böjd svank.

Viktigt! Jag pratar om fenomenet, inte om personer.
Hur hamnade vi här?

Människan behöver bekräftelse och det är klart att det är beroendeframkallande. Märker man att det är naket följarna vill ha så är det lätt att tänka att det är det de ska få. Men vad sänder du för signaler? Är naket inspiration? Vem är mottagaren? Vad har det med hälsa och träning att göra? Varför är det okej att klä av sig i gymmet men inte i en tidning?

Det finns väldigt många unga människor som följer dessa träningskonton med ambitionen att inspireras, och kanske till med en önskan om att vilja se ut precis så. Hur påverkas dessa personer av att lära sig att träning + naket = sant?

Jag vill ta upp ämnet och hoppas att vi kan fundera på detta för jag tror att vi blivit lite fartblinda. Inser vi vad vi dragits med i egentligen?

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!